Молдова сказала ні монополісту – угоду з Газпромом продовжувати не будуть

В 2019 року в спливає термін дії контракту уряду Молдови з російським Газпромом на постачання природного газу. Цей договір не будуть продовжувати поки не з’явиться альтернативний постачальник палива, повідомляє “Інвестор”.

Вже  в серпні цього року  розпочнеться будівництво газопроводу Кишинів-Унгени, що має з’єднати  молдовську газову систему із румунською.  Це на думку ряду Молдови надасть моливість налагодити альтернативні поставки газу з Румунії. Через це республіка поки, що не планує укладати з російським монополістом – компанією Газпром новий договір на поставку газу в республіку.

Міністр економіки і інфраструктури Молдови Кирило Габуріч зазначив:

“Чинний договір було неодноразово продовжено. Він діє до кінця 2019 року. Тому ми поки що не проводитимемо переговорів про підписання нового договору з Газпромом”.

Зараз Молдова купує газ у Газпрому за договором, що було підписано в 2008 році. Цей  договір продовжується кожного року, а його положення залишаються в силі. Цін розраховується щоквартально, залежно від ціни нафти на світових ринках. Нинішня угода на поставку до Молдови газу діє до 31 грудня 2019 року.

Кирило Габуріч наголошує, що

“Доки не буде здано в експлуатацію газопровід Кишинів-Унгени, уряд Молдови не проводитиме переговорів про укладення нового контракту на поставку природного газу з російським концерном Газпром. Ми дуже хочемо, щоб у нас якомога швидше був доступний альтернативний газ. Тоді з’явиться конкуренція, і всі будуть боротися за нас як за клієнта. І ті, й інші пропонуватимуть нам кращі ціни. Ті, хто займається продажем, знають, що потрібно робити для того, щоб клієнт купував саме у тебе. І тоді у нас будуть розв’язані руки, і ми знатимемо, як проводити подальші переговори, щоб отримати найвигідніші умови”.

Новий газопровід будуватиме компанія Eurotransgaz, заснована румунською компанією Transgaz, переможець конкурсу з приватизації молдовського держпідприємства Vestmoldtransgaz. Eurotransgaz в проект планує інвестувати близько 93 млн. євро. А протяжність нового газогону становитиме близько 120 км, ним можна буде імпортувати 1,5 млрд куб. м газу, що повністю покриває потреби в паливі Молдови без Придністров’я.

Таким, чином Молдова на відміну від інших європейських країн намагється диверсифікувати своїх постачальників для того, щоб не залежати від одного монополіста. Такі дії є особливо яскравими на фоні підтримки Німеччиною Північного потоку-2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *