Неймовірні тарифи: українці платять за електроенергію на 50% більше ніж в Угорщині

Нещодавно журналісти програми “Наші гроші” провели розслідування, в ході якого визначили, що Україна у лютому поточного року закуповувала електроенергію у вугільних електростанцій майже вдвічі дорожче від цін, по яким у Європі купували електроенергію групи Ріната Ахметова. Про це повідомляє “Інвестор-ЮА”.

За даними ДП “Енергоринок”, у лютому 2019 року середня ціна продажу електроенергії на оптовий ринок виробниками ТЕС становила 2167 грн/МВт*г за наростаючим підсумком (0,72 євро за кВт*год). Так у лютому тариф теплової генерації виріс на 16% у порівнянні з січнем. Це новий рекордно високий тариф ТЕС за всі роки української незалежності.

Експерти розповіли скільки держборгу Україна виплатить цього року

У свою чергу на Угорській енергетичній біржі електроенергія у лютому котувалась по 49,56 євро, або близько 1530 грн/МВт*г. Тобто ціна українського Енергоринку на 45% вище від ціни угорської біржі.

Нагадаємо, в Україні найбільшим постачальником вугільної електроенергії є група ДТЕК Ріната Ахметова. Також ДТЕК контролює понад 90% експорту електроенергії в Угорщину.

Нагадаємо, що з весни 2016 року в Україні діє формула Роттердам+, яка спричинила зростання тарифів ТЕС на 140% – із 0,9 грн за кВт-год до 2,2 грн за кВт-год.

Читайте також: Саакашвілі: 1 квітня о 14:05 я повертаюся в Україну

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *