Орендна плата за сільськогосземлі в Україні зменшилася на 22%

За даними Держгеокадастру, орендна плата за земельні ділянки с/г призначення державної власності у 2020 році у порівнянні з 2019 роком зменшилась на 22%. Так, у 2019 році середній розмір орендної плати становив 3,43 тис. грн за один гектар, а у 2020  році вже 2,68 тис. грн/га.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Окрім того, за 2020 рік територіальними органами Держгеокадастру на земельних торгах було передано в оренду 2599 земельних ділянок загальною площею в 41,68 тис. га, що майже на 20 тис. га (32 %) с/г земель менше ніж у 2019 році (тоді було передано в оренду 3378 земельні ділянки загальною площею 61,57 тис. га). Тому можна зробити висновок, що протягом дії договорів оренди землі, укладених в 2020 році, бюджет України щороку недоотримав мінімум 30 млн грн надходжень від орендної плати.

Причинами зменшення площі земель, які передані в оренду в 2020 році можуть бути початково менша кількість лотів, які виставлялись на торги, менша середня площа лотів, а також карантинні заходи під час епідемії коронавірусу. Відповідно до чинного законодавства, земельні торги проходять в живу, тому учасники торгів мають з’явитись на них фізично.

Від початку весняного локдауну 17.03.2020 року почастішали випадки, коли торги не відбулися, оскільки були зовсім відсутні учасники або був тільки один учасник. А з 19.03.2020 року у різних областях України почались скасовуватись торги через заборону проведення масових заходів. Очевидно, що не на всі лоти проводились повторно земельні торги, тому площа земель, які передані в оренду значно зменшилась. 

Через низьку явку учасників торгів, була низька конкуренція, тому орендна плата на торгах не значно зростала у порівнянні із стартовою ціною лоту. Окрім того, може бути ймовірним, що на земельні торги в 2020 році виставлялись земельні ділянки з гіршою якістю ніж у 2019 році. В результаті цього розмір орендної плати зменшився на 22% порівняно до минулорічного показника.

Коментар: “Наслідки карантину в Україні в 2020 році із масовим перенесенням та скасуванням земельних торгів, а також суттєвого зменшення розміру орендної плати за землю державної власності с/г призначення, ще раз демонструють необхідність прийняття законопроєкту № 2195 від 01.10.2019, який запроваджує електронні земельні аукціони. Його основною метою є підвищення прозорості земельних торгів. А в умовах сьогодення ще однією суттєвою перевагою запровадження електронних земельних торгів є те, що їх учасникам не потрібно буде з’являтись фізично на торги, а отже випадки перенесення та скасування торгів значно скоротяться“, – наголосила Елліна Юрченко, експерт із земельних питань УКАБ.

Джерело: сайт Агроцентр

Читайте також: “Сильні морози та снігопади”: синоптики розповіли, якою буде погода в лютому