Підняття цін на тютюн: турбота про здоров’я чи латання бюджетних дір

Міністерство фінансів пропонує додатковий акциз на тютюнові вироби, мотивує це тим, що потрібно підняти його до рівня європейських країн, повідомляє “Інвестор”.

Міністерство фінансів України розробило новий законопроект в якому пропонує запровадити додатковий акциз для тютюнових виробів. Він складатиме  близько 1,4 від мінімального акцизного навантаження у разі реалізації їх дешевше ніж 1,65 від мінімального податкового навантаження.

Мінфін повідомляє, що такі поправки потрібні для наближення Податкового кодексу України до європейського у питанні акцизів на тютюнові вироби.

В країні зросла середня заробітна плата, а ви не відчули?

“Відповідно до Директиви (ЄС – ІФ) питома вага акцизного податку в середньозваженій роздрібній ціні тютюнових виробів має становити як мінімум 60%. При цьому сума акцизного податку має становити не менше ніж EUR90 за 1000 штук”,

– зазначають у  міністерстві.

У міністерстві вважають, що за допомогою поправок можна буде скоротити обсяги продажу цигарок за заниженими цінами та покращити конкуренцію у галузі.

Наталія Бондаренко  директор із корпоративних зв’язків компанії “Філіп Морріс Україна” вважає, що новий законопроект є ефективнішим а ніж мінімально встановлені ціни. Оскільки, він не встановлює заборони продавати сигарети нижче певного цінового рівня і, відповідно, не передбачає втручання в цінову політику суб’єктів господарювання.

Нам же залишається міркувати про мотив реформування в тютюновій галузі. Оскільки, підвищення ставки є легким способом отримати додаткові кошти в бюджет, котрий вимагає все більших надходжень на тлі великиго зовнішнього боргу та слабких темпів розвитку економіки.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *