Польща домоглася від ЄС дозволу на обмеження експорту продовольства з України – FT

Новий уряд у Варшаві отримав поступку від ЄС у боротьбі за обмеження українського експорту продовольства: високопосадовець блоку з питань торгівлі заявив, що Брюссель контролюватиме приплив сільськогосподарської продукції, якщо вона загрожуватиме зниженню цін у Польщі та інших сусідніх країнах.

Про це повідомляє The Financial Times.

Польща та Угорщина запровадили односторонні заборони на імпорт української продукції у квітні 2023 року після масових протестів фермерів проти дешевого експорту з України, що призвело до надлишку зерна на їхньому внутрішньому ринку. Заборона суперечила спільному торговельному праву ЄС.

Тепер Європейська комісія має намір запропонувати додаткові гарантії країнам, які межують з Україною, коли вона розширить свій безмитний і безквотний доступ із червня.

Валдіс Домбровскіс, комісар із питань торгівлі, повідомив Financial Times, що пропозиція має надійти цього тижня і, ймовірно, міститиме «специфічні для кожної країни захисні заходи», які дозволять Брюсселю блокувати імпорт, якщо ринок певної країни буде переповнений. Зараз вплив на ринок ЄС оцінюється в цілому, що зменшує імовірність прийняття заходів.

«Ми будемо розглядати, як ми можемо надати додаткові гарантії Польщі та іншим країнам-членам, і одним із способів зробити це є запровадження захисних заходів для конкретних країн», – сказав він.

«Ми бачимо, що цей регіональний вплив торгівлі або експорту української сільськогосподарської продукції розподілений дуже нерівномірно. Насамперед це відчувають найближчі країни-сусіди, тоді як для ринку ЄС загалом це не спричиняє значних перебоїв».

Домбровскіс повідомив, що продовження охоплюватиме рік до червня 2025 року. Пропозиція має бути схвалена Європейським парламентом і більшістю країн – членів ЄС.