Призові до $ 3 млн, зарплати до $ 35 000 в місяць: скільки заробляють в кіберспорті

Світовий кіберспорт зростає навіть на карантині, але поки живе на інвестиції. 90% призових на турнірах отримують гравці, команди заробляють на спонсорах і медіаправах, але їх витрати, як правило, перевищують доходи.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

У 2018 році світовий кіберспорт привернув, за підрахунками Deloitte, $ 4,5 млрд інвестицій, 56% з них забезпечили венчурні фонди. Мотивація інвесторів зрозуміла: індустрія відеоігор щорічно зростає в усіх напрямках.

Згідно з дослідженням Global Esports Market Report 2020 від Newzoo, в 2019-у глобальна аудиторія кіберспорту досягла 454 млн осіб (+ 22% за рік), а оборот – $ 950,6 млн (+ 10%). При цьому 2/3 доходів індустрія отримує від реалізації медіаправ та спонсорів. Брендів, яким цікавий кіберспорт, стає все більше.

Astralis Become Starladder Berlin Major Champions, Winning 3 Majors In A  Row. - TOP10 Esports

Так, у 2019-у Nike став ексклюзивним постачальником екіпірування китайської ліги по League of Legends: 4-річний контракт оцінюють в десятки мільйонів доларів. Пивоварна компанія Anheuser-Busch InBev оголосила про співпрацю з Overwatch League, а Louis Vuitton в рамках партнерства з видавцем ігор Riot Games виготовив кейс для трофея чемпіонату світу з League of Legends. У 2020-му, за прогнозами аналітиків Newzoo, виторг світового кіберспорту повинен перевищити $ 1 млрд, а аудиторія – впритул підібратися до позначки в півмільярда. Розбираємося, як влаштована кіберспортивна економіка.

Турніри

У кіберспорті, на відміну від футболу та інших командних дисциплін, 80-90% призових на турнірах отримують гравці, а не клуби. Як правило, сума виграшу ділиться пропорційно між членами команди,
іноді трохи більше отримує капітан. Крім того, невеликий відсоток з призових виплачують тренеру та аналітику (до 5% – кожному).

Коментар:У кожної гри своя бізнес-модель для мотивації гравців. У Dota 2 вся турнірна сітка сфокусована на одну велику подію: команди весь сезон грають і набирають очки, щоб потрапити на The International з призовим фондом понад $ 34 млн. Чемпіону дістається 45,5% цієї суми, тобто кожен з п’яти гравців команди-переможниці може заробити біля $ 3 млн. У CS: GO зроблена ставка на регулярні турніри приблизно одного рівня – до $ 1 млн призових, дуже рідко – до $ 2 млн. Але в цій дисципліні й базові зарплати гравців вище“, – говорить генеральний менеджер кіберспортивного клубу Virtus.pro Сергій Гламазда.

Наприклад, у 2019-у чемпіоном по заробленим призовим став фінський гравець в Dota 2 Ессе “JerAx” Вайнікка – $ 3 163 536. Стільки ж отримав його партнер по команді OG – француз Себастьян “Ceb” Дебс. Це кращий результат сезону-2019 у світі. Серед росіян найбільше призових у 2019-у ($ 305 465) зібрав Іван “ubah” Капустін, який виступає за американський клуб FaZe Clan в дисципліні PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Історичний лідер за сумарними призовими в різних дисциплінах – американський кіберспортивний клуб Team Liquid. З моменту заснування у 2000 році його гравці заробили $ 35,1 млн. У 2019-у Forbes нарахував клубу $ 24 млн виторгу і поставив його на 3-е місце рейтингу найцінніших кіберспортивних франшиз, оцінивши в $ 320 млн.

Зарплати і трансфери

Максимальна зарплата гравця в кіберспорті – $ 35 000 на місяць. Такі гроші отримують тільки суперзірки, їх у світі небагато. Гравці топ-рівня можуть розраховувати на $ 10 000 – $ 15 000, початківці – на $ 2000 – $ 5000 в місяць. У молодих організаціях платять менше – $ 500-1000. При цьому в головних дисциплінах кіберспорту поки немає ніяких зарплатних і трансферних обмежень.

Коментар: У кожної гри є свій видавець, – І за статусом ця організація на кшталт ФІФА в футболі. Але у кожного видавця свій бізнес-підхід. Наприклад, Valve (Dota 2 і CS: GO) ніяк не регулює систему: турнірні організатори безпосередньо домовляються з командами і гравцями. Екосистеми Rainbow Six (видавець – UB Soft) і League of Legends (Riot Games) влаштовані інакше: у них все суворо регламентовано, всі переговори через видавця, через повідомлення про інтерес до гравця, про закінчення контракту і т.д.“, – говорить генеральний менеджер кіберспортивного клубу Natus Vincere Євген Золотарьов.

Джерело: сайт Forbes

Читайте також: Нацбанк випустить монету, присвячену медикам і військовим (фото)