Штраф на мільйон: українську компанію покарали за копіювання закордонного бренду

Плагіат та копіювання є звичною справою у сучасному світі через недосконалість законів про інтелектуальну власність. Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав штраф на компанію з Одещини за  копіювання етикетки відомого алкогольного бренду, повідомляє “Інвестор”.

Один із рекордних штрафів наклали на компанію з Одеської області –  винний завод “Нива»”. Фірма має сплатити 1,58 млн грн за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Прощай старий BlaBlaCar: тепер користувачам доведеться платити

Відповідно до розгляду справи АМКУ компанія з Одещини використало упаковку (етикетка та форма пляшки) для своєї продукції вермуту Fratelli Bianko, яка є фактично копією упаковки вермуту Martini Bianсo. Відомого алкогольного бренду, що виробляється на гуральня Martini & Rossi (Італія).

Єврокорупціонери: як великі компанії нелегально купують український ліс

Зліва італійський продукт та з права одеська копія

Таким чином відповідно до матеріалів справи на українську компанію наклали одразу два штрафи – на 794 тис. грн за поширення інформації, що вводить в оману, та на 795 тис. грн за недобросовісну конкуренцію через використання ідентичної до італійського вина етикетки. Сукупно це 1,58 млн грн.

В Україні визначили Топ-5 найкращих міст для інвестицій

Пікантності цьому штрафу додає той факт, що згідно із Єдиним реєстром юросіб і фізосіб-підприємців, науково-виробниче підприємство «Нива» у формі товариства з обмеженою відповідальністю з 9 серпня перебуває в стані припинення діяльності.

Без врожаю: українські малі садові господарства відмовляються збирати врожай яблук

Зазначимо, що цей випадок не є чимось винятковим для українського ринку. Багато українських виробників для того, щоб ввести в оману споживачів маскують свої продукти під відомі закордонні бренди. Так через звернення  ірландської компанії R & A Bailey & Co – виробника вершкового лікеру Baileys, було оштрафовано на 680 тис. грн. закарпатську компанію Котнар-М.

Зіставлення пляшок з лікерами
Зліва продукт Ірландської компанії, а з права закарпатська копія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *