Скільки українців сідають за кермо нетверезими: статистика

В Україні у 2019 р. вперше проведено національне дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань, яке відповідає затвердженому ВООЗ (Всесвітній організації охорони здоров’я) поетапному підходу до епіднагляду (STEPS).

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: В ньому брались до уваги не лише хвороби, але й можливості травмуватись чи померти від аварій.

Не пристібаються – половина

Згідно з дослідженням, в Україні майже три чверті (71,3%) населення користувались автомобілем протягом останніх 30 днів як водій чи пасажир. Цей показник є меншим у найстаршій віковій групі, де автомобілем користувалися 48%. Понад половину (54%) серед респондентів, які користувалися автомобілем протягом останніх 30 днів, не завжди використовували пасок безпеки. Значущих відмінностей у цьому показнику між віковими групами та за статтю не було.

Частка користувачів автомобілів, які не завжди використовували пасок безпеки протягом останніх 30 днів, за віком і статтю (%)

Різниця у використанні пасків безпеки відрізняється в залежності від місця проживання людини – як не дивно, але сільські жителі використовують паски безпеки в авто частіше, ніж міські (63,1% проти 48,9%).

Половина опитаних, які користувалися автомобілем (50,3%), також повідомили, що водій перевищував швидкість. Чоловіки (чоловіки – 59,5%; жінки – 37,1%) та особи молодшого віку перевищували швидкість частіше.

Частка користувачів автомобілів, які повідомили про перевищення швидкості протягом останніх 30 днів, за віком і статтю (%)

Частим явищем також було використання гаджетів, таких як мобільні телефони або планшети під час руху. Майже половина (46,8%) водіїв повідомили про їх використання протягом останніх 30 днів. Використання гаджетів спостерігалося частіше серед чоловіків (53,2%), ніж серед жінок (37,1%), і знижувалося серед вікової групи 60–69 років. Між типами населених пунктів відмінності в показниках перевищення швидкості та використання електронних пристроїв (гаджетів) під час руху значущими не були.

Частка водіїв, які користувалися гаджетами під час руху за останні 30 днів, за віком і статтю (%)

На мотоциклі – без шолома

Протягом останніх 30 днів мотоциклом або моторолером користувалися 26% населення. Їх використання було більш виражене у віковій групі 18–29 років (39,8%). Ці транспортні засоби використовували частіше чоловіки, ніж жінки зазначеної вікової групи (50% та 30,1% відповідно). Їх використання також було характерним більше для сільської місцевості (32,5%), ніж для міської (22,3%).

Показник використання шолому серед водіїв і пасажирів мотоциклів чи моторолерів є низьким. У цілому не завжди користувалися шоломом 82,2% (77,3% чоловіків, 88,4% жінок). Використання шолому було менш поширеним серед сільського населення: шоломи не завжди використовували 91,8% сільського населення та 74,1% міського населення.

Частка водіїв і пасажирів мотоциклів та моторолерів, які не завжди користуються шоломом, за віком і статтю (%)

Про керуванням мототранспортним засобом після вживання двох або більше доз алкоголю протягом останніх 30 днів повідомили 2,1% населення, що більш поширене серед чоловіків (3,4%), ніж серед жінок (0,7%), а особливо в сільській місцевості (4,7% серед чоловіків).

Крім того, 4,2% населення повідомили, що за останні 30 днів були пасажиром водія, який вживав два та більше алкогольних напої. Більше чоловіків, ніж жінок, повідомляли про проїзд з водієм у стані алкогольного сп’яніння. З віком ця тенденція зменшувалась як для чоловіків, так і для жінок. Майже кожен десятий чоловік (9,5%) у сільській місцевості повідомляв, що їздив у транспортному засобі протягом останніх 30 днів з водієм, коли той вживав два та більше алкогольних напої.

Частка водіїв, які керували автомобілем під впливом алкоголю, за віком, статтю та типом поселення (%)

Частка пасажирів, які їздили у транспортному засобі з водієм під впливом алкоголю, за віком, статтю та типом поселення (%)

Велосипедисти – без шоломів

Користування велосипедами також є поширеним в Україні: 40,2% населення повідомили, що користувалися велосипедом протягом останніх 30 днів. Їх використання зменшувалося з віком з 52,3% у віковій групі 18–29 років до 32,1% у віковій групі 60–69. Цей показник також був вищим у сільській місцевості (53,6%), ніж у міській (32,3%). Використання велосипедних шоломів було дуже нечастим випадком. Серед респондентів, які користувалися велосипедами, 95% повідомили, що не користуються шоломами регулярно. Їх використання було нижчим у сільській місцевості (98,8% повідомили, що не користуються ними регулярно), порівняно з 91,3% у містах.

Частка велосипедистів, які не завжди використовують шолом, за віком, статтю та типом поселення (%)

Третина тих, хто потрапив в ДТП, травмувались

Близько 7% населення потрапляли у ДТП за останні 12 місяців. За даними осіб у віковій групі 18–29 років, вони потрапляли у дорожньо-транспортні пригоди втричі частіше, ніж респонденти вікової групи 60–69 років (9,4% проти 3,3%). Значущих відмінностей за статтю та типами населення немає.

Серед учасників ДТП одна третина (35,4%) отримувала тілесні ушкодження, які потребували медичної допомоги. Значущих відмінностей за статтю не було (чоловіки – 40,2%, жінки – 28,9%). Жителі міст, які потрапляли в ДТП, частіше зазнавали травм, які потребували медичної допомоги (49,9%), ніж жителі сільських (13,2%).

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Українці можуть повернути частину податків: як це зробити