Світова економічна війна та її наслідки для України

Президент США Дональд Трамп оголосив, що США запроваджують мита на імпорт сталі та алюмінію у розмірі 25 та 10%. Цей крок збільшує ризик торговельної війни з Європейським союзом та Китаєм, повідомляє “Інвестор”.

Після зустрічі з американськими виробниками сталі та алюмінію Трамп зазначив, що формально про запровадження мита оголосять наступного тижня. 

“Ми відродимо наше виробництво сталі та алюмінію”,

– заявив він.

Заяви президента США справили ефект вибуху бомби. Світовий політичний та економічний істеблішмент виступив з окремими заявами та коментарями. Керівництво СОТ, ЄС та окремих країн вже назвали дії Трампа “нерозумними та ворожими”, “такими, що перешкоджають вільній торгівлі”.

Зокрема, міністерка економіки Німеччини Бріґітте Цюпріс (Brigitte Zypries) зазначила:

“Президент Трамп прагне грати в гру, в котрій не може бути переможців. Запроваджувати дедалі більше митних зборів на дедалі більше товарів – це може зрештою привести до того, що під загрозою опиняться десятилітнє скасування митних бар’єрів, вільна торгівля та добробут.”

Керівники ЄС у відповідь готують свій пакет товарів зі США котрі буде обкладено митами. Таким чином Трамп запустив світову економічну війну. Всіх проти всіх. Політика протекціонізму призведе до економічного занепаду та уповільнення розвитку економіки.

Схожий випадок уже був в історії і також пов’язаний із США. Після кризи 1929 року і запровадження політик протекціонізму світова економіка скоротилася втричі.

Чим же ці заяви обернуться для України? На відміну від країн Євросоюзу ми не можемо реагувати зустрічними митами, проте обмеження США сильно вдарять по нашій економіці. Адже поки, що зростання економіки України прямо залежить від експорту нашого металу.

Водночас для України потрібен консенсус між США та ЄС, задля тиску на Росію. Тобто, у світовій економічній війні постраждалими будуть усі. Вижити зможуть лише ті, хто зможе швидко перебудуватись відповідно до нових умов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *