Терміново: Рада заборонила важливий імпорт з Росії

Депутати Верховної Ради України ухвалила в другому читанні законопроект №2233, який передбачає заборону на імпорт електрики з Росії за двосторонніми договорами. Документ підтримали 274 народних депутата, з них 233 дала фракція “Слуга народу”.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Головні тези законопроекту:

  • заборонити продаж або постачання енергії, що імпортується з Росії, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку;
  • врегулювати механізм купівлі електроенергії за “зеленим” тарифом;
  • запобігти неконтрольованому зростанню цін на електроенергію;
  • забезпечити теплопостачання споживачів в опалювальний період.

На переговорах у Путіна буде тільки дві умови по Донбасу — генерал

В цілому документ забороняє продаж та постачання електроенергії з РФ за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку. При цьому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) отримала право анулювати результати торгів.

У той же час документ зберігає можливість поставки російської електроенергії на “ринок на добу вперед”. Також закон повністю дозволяє вільну поставку білоруської електроенергії на будь-який сегмент українського ринку.

Згідно з пояснювальною запискою, метою закону є недопущення неконтрольованого зростання цін на електроенергію. Зокрема, НКРЕКП дозволять встановити граничний розмір ціни на електрику на ринку “на добу наперед” та внутрішньодобовому ринку.

Долар продовжує падати: НБУ зафіксував новий рекорд

Відповідно до закону до 31 грудня 2020 року НКРЕКП має повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства.

Крім того, НКРЕКП має право анулювати результати річного аукціону, на якому розподілено пропускну спроможність на 2020 рік між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства. У такому разі здійснюється відшкодування коштів, сплачених за розподілену пропускну спроможність.

Вказано, що до 31 грудня 2019 року включно гранична нижня межа обов’язкового продажу електроенергії виробниками на ринку “на добу наперед” не може бути меншою 10% їхнього місячного обсягу продажу електроенергії. При цьому з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2025 року включно межа не зможе бути меншою за 15%.

Читайте також: В Росії прийняли скандальний закон про “іноземних агентів”

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *