Турецька економіка заходить у круте піке

Разом із обвалом ліри після санкцій США в Туреччині різко зросла інфляція досягнувши найвищої позначки за останні 15 років. Відповідно до даних Турецького Інституту статистики (TurkStat) у серпні річний рівень інфляції становить 17,9 відсотка, повідомляє “Інвестор”.

З початку року турецька ліра вже  втратила приблизно 40 відсотків вартості до долара США внаслідок санкцій. Це покликало за собою зростання інфляції яка вже досягла майже 18 %. Однак, аналітики очікують ще вищих показників, оскільки поточні дані не враховують різке падіння в серпні курсу ліри.

«Політ нормальний»: Ryanair зробив перший рейс з Борисполя до Берліна

 Однією з причин падіння була суперечка між Анкарою та Вашингтоном навколо долі американського пастора Ендрю Брансона, ув’язненого в Туреччині. Її наслідком стало запровадження сторонами низки санкцій та озвучення економічних погроз.

Відтепер перевізника в Україні можна перевірити онлайн

Таким чином економіка Туреччини потрапила в кризу, яка утруднюється ще й значним зовнішнім боргом країни. Так, до кінця року потрібно виплатити майже 179 мільярдів доларів зовнішнього боргу. Доларовий борг автоматично стає важкою ношею через знецінення національної валюти відносно до долара.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган навіть заявив, що долар є перешкодою у міжнародній торгівлі. На саміті тюркомовних країн в Киргизстані він заявив:

“Ми пропонуємо торгувати, використовуючи наші власні валюти, а не долар США”.

Однією із прични знеціненя ліри та швидкоростучої інфляції експерти називають залежність турецького центрального банку від влади. Оскільки, рейтингові агенції давно закликали Центральний банк Туреччини підвищити відсоткові ставки. Проте, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відкидає цю практику, оскільки вважає, що вищі відсоткові ставки породжують інфляцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *