Українська купюра в 1000 гривень потрапила у міжнародний скандал

У дизайні для нової банкноти номіналом у 1000 гривень використали неліцензійний шрифт.  Про це розповідає “Інвестор-ЮА” з посиланням на дизайнера шрифтів Богдана Гдаля, який написав про це у своїй сторінці у Facebook. 

Офіційний представник компанії Adobe підтвердив, що шрифт “піратський”. 

Найбільше уваги з-поміж інших шрифтів, яких шрифтовий дизайнер Андрій Шевченко на купюрі нарахував аж 11, привернув напис “Одна тисяча гривень” на звороті. При пошуку оригінального шрифту, яким він зроблений, виявилася невідповідність форм деяких з його літер з офіційними. Особливо це проявлено у слові “гривень” і найбільш яскраво в літері — “в”, — йдеться у повідомленні.

Річ у тому, що цей шрифт — Bickham Script, створений дизайнером Річардом Ліптоном в 1997 році і потім ліцензований компанією Adobe, до 2016 року взагалі не мав офіційної кириличної версії. Однак у 2005 році росіянка Олександра Гофман, відома як авторка крадених версій шрифтів, які підписувала своїм іменем і далі поширювала безкоштовно без дозволу авторів, випустила серію шрифтів з назвою Bickham Script One, Bickham Script Two, Bickham Script Three.

В Україні дозволили визначати зарплату в іноземній валюті

У компанії Adobe на це відповіли: “До випуску шрифту Bickham Script Pro 3 у 2016 році не було жодної офіційної кириличної версії шрифту. Однак я якось зустрів піратський зразок в 2012 році на упаковці цукерок в російському супермаркеті в Німеччині. Шкода, що Національний банк України не помітив недоліків шрифту, про який йде мова. І це, безумовно, не Bickham Script Pro 3. В будь-якому разі, наша ліцензія не дозволяє вносити зміни у шрифт“. 

Особливої пікантності цій ситуації додає те, що, як виявилося, цей же шрифт НБУ використав в купюрі номіналом 20 гривень, яку презентували минулого року. І, схоже, він має бути використаний на оновленнях всього модельного ряду гривні в номіналах 20, 100, 500 і 1000 гривень.

Наразі у компанії Adobe ще не вирішили, чи будуть звертатися до НБУ з вимогою заплатити за використаний шрифт. “Щоб усунути цю проблему, мають бути створені абсолютно нові друковані форми банкнот, що, ймовірно, не так просто зробити“, — зазначив шрифтовий дизайнер компанії Франк Грісхамер.

Читайте також: Великий список: стало відомо, які сигарети заборонять в Україні

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *