Українські урядовці продовжують працювати над урегулюванням пенсій

Однією із проблем теперішньої пенсійної системи була та, що люди із великим стажем роботи, але низькими заробітними платами отримували мінімальну пенсію. Досить часто проблема у тім, що це були люди, які вийшли на пенсію до 2000 року і основний трудовий стаж в них був у колишньому СРСР, повідомляє “Інвестор”.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева наголосив на цій ситуації під час чергової зустрічі із журналістами. За його словами, важко скласти якусь просту формулу для визначення пенсій людей, трудовий стаж яких припав на радянські часи. В той час держава регулювала зарплати – фактично встановлювала їх. Крім того, існували сфери з постійним недофінансуванням.

“Наприклад, селяни в колгоспі – що вони могли на трудоднях заробити? Навіть, коли їм почали платити після 1965 року, це були копійки. А санітарка, молодший медичний персонал, зарплати 60-80 карбованців. 40 років людина працювала і має пенсію 1300-1400 гривень”,

– сказав Андрій Рева.

Є кілька варіантів як можна збільшити пенсію. Перший варіант, – це збільшення мінімальної зарплати. Оскільки, внаслідок цього збільшуються надходження до пенсійного фонду, а отже збільшуються мінімальна пенсія. У інших пенсія не зростає, бо у них індексація, а ось у людей з маленькою пенсією та великим стажем це позитивно вплине.

Є варіант від народного депутата Юрія Шухевича. Він полягає у тому, щоб взяти існуючу формулу та застосувати при визначенні пенсій до 2000-го року будь-які 5 років найбільшого заробітку, а після цього скласти ці коефіцієнти. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більшим, ніж у людини, яка вийшла на пенсію після 2000-го року.

Андрій Рева зазначає, що усі зміни відбуватимуться в рамках бюджету Пенсійного фонду. Він наголошує на тому, що усі підвищення пенсій Україна здійснила в рамках додаткових надходжень від сплати ЄСВ до Пенсійного фонду.

Хоча кроки до налагодження в пенсійній сфері потрібно усіляко вітати, проте такі дії є свого роду лише “косметичним ремонтом” замість “капітального”, якого потребує вся сфера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *