Вчені створили універсальний матеріал, який вміє самовідновлюватися (фото)

Нещодавно дослідники з техаського Університету створили матеріал, який самовідновлюється. Вони навіть продемонстрували предмет, який після пошкодження самостійно відновлює свою структуру завдяки смолі, яка випливає з його середини. Про це розповідає “Інвестор-ЮА”.

Науковці винайшли надзвичайно легку і міцну сталь, яка витримує бронебійні снаряди (відео)

На думку дослідників, це дозволить збільшити термін служби різних виробів повсякденного вжитку людини. А це, в свою чергу, дозволить вирішити ряд екологічних проблем. Бо масова забрудненість планети пластиковими відходами пов’язана з тим, що при поломці предметів люди відразу ж їх викидають. А з новоствореним матеріалом, такої необхідності не буде.

Так, всередині надрукованого на 3D-принтері предмета дійсно є резервуар з рідкою смолою. Вона твердне під впливом ультрафіолетового світла. Тобто, якщо на предметі раптом виникає тріщина, смола випливає зсередини і відразу ж її покриває.

Власний бізнес: молоді українці виготовляють унікальні ножі та сокири, за якими “полюють” колекціонери з усього світу (фоторепортаж)

За своєю суттю технологія нагадує те, як кров виходить на поверхню рани на шкірі людини, заповнює її і твердне. На даний момент у матеріалу є тільки один мінус — для полімеризації смоли потрібно досить велика кількість ультрафіолетового світла, тому для відновлення структури доводиться використовувати зовнішнє джерело. Дослідники хочуть поліпшити технологію до такої міри, щоб для затвердіння смоли вистачало навіть сонячного світла.

Якщо матеріал зможе задовольнити всі вимоги дослідників, є надія на те, що в майбутньому він буде використовуватися при створенні багатьох предметів, які часто ламаються. Наприклад, завдяки йому можна буде створити довговічні оправи для окулярів, або ж підошви для взуття. Збільшивши їх термін служби можна досягти того, що предмети будуть рідше викидатися і забруднювати навколишнє середовище.

Читайте також: Українська компанія створює будинки всього за 1 день (відео)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *