Винайдено батарейки, які не шкодять навколишньому середовищу

Нещодавно з’явилася інформація, що група дослідників зі Швеції та Словенії розробили нешкідливі для навколишнього середовища батарейки, з в два рази більшою щільністю енергії, ніж у звичайних батарей.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

За повідомленнями видання Еurekalert, за дослідженням стоять фахівці Технологічного університету Чалмерса, Швеція, і Національного інституту хімії, Словенія, а за основу взято концепцію застосування алюмінію в якості основного елемента. Використання технології алюмінієвих батарей може дати ряд переваг, в тому числі високу щільність енергії, а також той факт, що вже існує налагоджена промисловість по виробництву і переробці цього металу. У порівнянні з сьогоднішніми літій-іонними батареями, новий підхід дослідників може призвести до помітно нижчих виробничих витрат.

Матеріальні витрати і вплив на навколишнє середовище, які ми очікуємо від нашої нової розробки, набагато нижче, ніж те, що ми бачимо сьогодні, що робить їх застосування можливим для, наприклад, зберігання запасів енергії від сонячних елементів” – каже один з авторів роботи, професор кафедри фізики Технологічного університету Чалмерса Патрік Йоханссон.

Створена універсальна кров, яку можна переливати усім пацієнтам

Варто зауважити, що спроби використовувати в якості основного елемента живлення алюміній робилися і раніше, але тоді в конструкції алюмінієвих батарей використовували алюміній в якості анода (анод), а графіт в якості катода (позитивний електрод). Однак графіт досить погано підходить для цих цілей зокрема через те, що не найкращим чином впливає на ємність акумулятора.

Але, в новій розробці графіт був замінений органічним катодом, виготовленим з вуглецевої молекули антрахінона. Антрахінон – це практично нерозчинна у воді і органічних розчинниках речовина, що складається з атомів вуглецю, водню і кисню. У промисловості іноді застосовується як барвник.

Перевага цієї органічної молекули полягає в тому, що вона дозволяє “вловлювати” позитивно заряджені частинки з електроліту і запасати їх в досить великій кількості, що робить можливим їх застосування в акумуляторних батареях.

Оскільки новий катодний матеріал дозволяє використовувати більш відповідний носій заряду, в батареях можна більше розкрити потенціал алюмінію. Тепер ми продовжуємо роботу над поліпшенням технології і шукаємо найкращий електроліт. Поточна версія містить хлор, але ми хочемо позбутися і від нього” – заявляють вчені.

Звичайно, про комерційне використання технології говорити поки рано. Як передчасно і стверджувати про “смерть” літій-іонних акумуляторів. Тим більше, що самі вчені не націлені на це. Їх основним завданням є надання безпечної для навколишнього середовища (але не на догоду зменшення ємності і зручності) альтернативи традиційним акумуляторам, що забезпечить м’який перехід з застарілих джерел живлення на нові.

Читайте також: Касові апарати у смартфоні стали доступні для тестування

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *