Створена універсальна кров, яку можна переливати усім пацієнтам

Японські вчені винайшли унікальну за своїми властивостями штучну кров. Дослідження опубліковане в американському журналі Transfusion. Згідно з результатами роботи, штучну кров можна переливати всім пацієнтам, в незалежності від групи крові.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Вчені з Медичного коледжу національної оборони провели випробування штучної крові на 10 кроликах. Всі тварини були травмовані і постраждали від серйозної крововтрати. В ході дослідження вижило 6 кроликів. У контрольній групі, в якій кроликам проводилося переливання справжньої крові, результати виявилися такими ж. При цьому, фахівці відзначають, що ніяких побічних ефектів від застосування штучної крові не було виявлено.

За повідомленнями японської газети The Asahi Shimbun, в найближчому майбутньому вчені перейдуть до випробувань на людях. Винахід може виявитися надзвичайно корисним в тих випадках, коли кров певного типу недоступна для переливання.

Касові апарати у смартфоні стали доступні для тестування

Фахівці відзначають, що запастися достатньою кількістю крові для переливання у віддалених регіонах, наприклад, на островах, досить важко. Штучна кров зможе врятувати безліч життів. Також, згідно з результатами дослідження, штучну кров можна буде переливати безпосередньо в машинах швидкої допомоги, так як не буде необхідності у визначенні групи крові пацієнтів.

Ще одним плюсом штучної крові є той факт, що вона може зберігається при кімнатній температурі протягом року. У штучної крові містяться тромбоцити, які гарантують, що кров може згорнутися і рани з часом загояться, а також еритроцити, які доставлять кисень до життєво важливих органів.

Переливання крові може знадобитися пацієнтам в самих різних випадках, однак найбільш поширеним є втрата крові в результаті травми. Через те, що група крові у кожної людини індивідуальна, існують донорські центри, де люди добровільно здають кров. Саме тому відкриття японських вчених – неймовірно важлива подія для медицини.

Читайте також: Британець створив акумулятор, який дозволить електромобілям проїхати 2400 км без підзарядки

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *