На Львівщині розпочинають монетузувати субсидії на громадський транспорт

У Львівській області пільговим категоріям населення компенсуватимуть пільги за проїзд щомісячними виплатами у розмірі 135 гривень на одного пільговика, повідомляє “Інвестор”.

Уряд вже давно виношував ідею монетизації субсидії і схоже на те, що в найближчі роки це відбудеться. Одним із напрямів монетизації є транспорт. Уряд визначив соціальні нормативи у сфері транспортного обслуговування для надання можливості монетизації пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування. За даними Мінсоцполітики, на монетизацію пільг в Україні в 2018 році потрібно близько 20 млрд.грн.

Львівські чиновники одними із перших в країні хочуть запровадити нову систему. Тут уже визначилися із мінімальними показниками для пільгових категорій.

Начальник управління соціальних гарантій та компенсацій, планово-фінансової та організаційно-кадрової роботи Львівської ОДА Віктор Степанюк зазначає про суму компенсації, що

“Це сума, яка виходить з розрахунку 30 поїздок пільговика помножені на середню вартість проїзду у міському, приміському і міжміському транспорті. Попередньо, виплати протягом одного місяця в області, а в нас налічується 301 тис. 619 пільговиків, становитимуть 51 млн грн”.

Планується, що розмір виплат буде обчислюватись індивідуально, проте не зазначено алгоритму за яким це буде проводитись. Кошти для виплат повинні передбачити органи місцевого самоврядування. Вони ж самі можуть розширювати перелік пільгових категорій та збільшувати суми виплат для них.

Чиновники повідомляють, що кошти будуть нараховувати на картки для пільговиків і вже вони будуть самостійно ними розпоряджатися. Також зазначається, що визначена сумав 135 гривень щомісячної компенсації – це попередні розрахунки мінімально гарантованого рівня. 

Поки система монетизації не впроваджена важко так одразу сказати про її плюси і мінуси. Проте, неозброєним оком видно, що вона є ще досить сирою і має на меті не стільки покращити соціальну допомогу, скільки навпаки урізати її.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *