“Євробляхи” і “гонщики”: де Гідність і Свобода?

Ще вчора вся Україна “гула” масовими протестами “євробляхарів”, а сьогодні країна святкує День Гідності та Свободи. П’ять років тому українці вийшли на вулиці, аби відстояти свої права і майбутнє держави, а зараз відстоюють право мати автомобіль. Чи досягли ми від влади того, що хотіли? Чи є у нас ця Гідність і Свобода? Запитання риторичні, але більше про це змогли б розказати самі “євробляхарі”.

Я от думаю, невже у 21 столітті в європейській країні нормальним вважати за розкіш мати свій автомобіль? В той час, коли людство освоює космос, а усі процеси роботизуються, українці змушені “гнити” у напіврозвалених і прогнивших “Богданах”.

Це ж Гідний спосіб життя? Ні. Але тепер усе по порядку.

Закон про розмитнення. Його лише прийняли, і ще не усі встигли його прочитати, а на регіональні мита тихенько пішли усні накази:

“Нараховуйте до вартості автомобілів VAT країни-експортера”

(і це при імпорті. Виходить, що ми двічі маємо платити ПДВ)

Для чого враховувати пошкодження і пробіг? Давайте нарахуємо по максимуму.

“Гонщики”. А знаєте, я їх розумію. Вони намагалися заробити і отримували з одного автомобіля максимум 500$. Зараз їм доплюсували ще 1500-2000$. Цю різницю вони мають перекрити зі своєї кишені.

Це наглість діючої влади, яка намагається усіма шляхами виманити з сімей останні долари. “Гонщики” теж поневіряються відрядженнями без 5-зіркових готелів і блекджека.

“Євробляхарі”. У них абсолютно адекватна і вірна позиція. А давайте введемо розмитнення на пилосмоки і пральні машини по кіловатах? А чому ні? Обмежувати так обмежувати наповну.

А стосовно металобрухту на “євробляхах” — він увесь залишиться на польських полях, щойно будуть прийняті нормальні ставки для розмитнення. Українці ж приженуть якісні вживані авто. До речі, це нормальна практика в усіх посткомуністичних країнах.

І взагалі, що таке розмитнення? Пересік кордон, сплатив наприклад яких 200$ і вперед ставити на облік. Для чого ці оформлення на внутрішніх митницях? Створіть таки умови і ви завтра на посаду керівника митниці, контрабанди чи керівника тарифів людину не знайдете. Всі тільки і живуть за разунок автомобілістів.

Далі важливо знизити акциз на пальне і ввести обов‘язковий техогляд. Щоправда, не такий, що купується за 500 грн, а відповідальний. І цю відповідальність ща ДТП після техогляду мають нести сервісні центри.

Українці нині мають триматися разом, а не сваритися з кожного приводу. Іноді гидко читати коментарі, де стільки ненависті.

На мій погляд, кожен українець, не зважаючи на дохід в 5 чи 8 чи 15 тис грн. має право мати своє авто, не “гнити” в гнилих Богданах, а в теплому автомобілі добиратись до роботи, батьків, відпочинку.

Для влади. Зрозумійте, кожен автомобіль – стабільна “дійна корова” для бюджету. Це нові робочі місця, акциз і запчастини, які потрібно розмитнювати на повну. І розумію, що скоро вибори і треба гроші (та й взагалі турботи інші), але подумайте про майбутнє української економіки. Автомобіль — її майбутнє.

Дмитро Соломчук – директор ППФ “Агро-Центр”, голова ГО “Час-Дій”

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *