Передвиборча digital-вакханалія (частина 1)

Ще не встиг закінчитися різдвяний цикл свят, а розмови на політичні теми можна почути скрізь. Передвиборча вакханалія вже розпочалася. Це будуть перші вибори в Україні, де у сфері діджитал розпочнеться справжня війна: наративами, месиджами, фейками і провокаціями.

Зараз лише телевізорами, білбордами та закупкою голосів вибори не виграєш. Тому кандидати нарощують свою присутність і транслюють потрібні месиджі. Щоправда, боротьба за мізки і голови людей ніколи не проходить без втрат. Від деструктиву вберегтися буде важко.

Армія. Мова. Віра. Президент вже давно працює над своєю кампанією, хоча офіційно і не оголосив про намір балотуватися на наступний термін. Вже тривалий час команда Петра Порошенка має свою армію ботів, які активно працюють у соцмережах. До них приєднуються чітко налагоджені команди адмінресурсу, які створені при адміністраціях. Ну і, звісно ж, є прихильники, так звані “порохоботи”. Частина з них – лідери громадської думки (блогери, журналісти, “експерти”) – напряму працюють на штаб ПОП, або ж на наближених людей та посередників.

Діджитал-стратегія знову ж таки базується на основних месиджах кампанії. Серед основних прийомів – так звана технологія розлому. Розділяємо людей і перетягуємо на свою сторону (успішні приклади – мова, Схід-Захід).

На кожній зустрічі Гарант не пропускає можливості зробити селфі з молоддю і не тільки. Це формує імідж відкритого і сучасного Президента. Поза діджитал діють стандартні методи – зовнішня реклама з ситуативними зображеннями. От як Томос:

В рекламі команда ПОП не цурається нічого, навіть реального піару на церкві та фігурі новопризначеного Епіфанія. У мережі Youtube все частіше в рекламі можна побачити ролики з “досягненнями” Президента, використовується і таргетована реклама у Facebook. Активно до просування у соцмережах долучаються і молодіжки БПП з регіонів.

Наглядним прикладом мобілізації ботів і порохоботів стала реакція на оголошення про похід на вибори Володимиром Зеленським. Основні месиджі, які активно поширювалися ботами: заява Зеленського – підрив інституту Президента, Зеленський – клоун, Зеленський – людина Коломойського. Ці ключові позиції у месиджах грали близько тижня, проте зараз вони вже не дають потрібного ефекту.

Серед останніх ефективних “вкидів” штабу ПОП проти Володимира Зеленського – фейк про Віллі Брандта, який вибачався за нацистську Німеччину:

Фейк добре продуманий, а після запуску його підхопили боти та почали репостити лідери громадської думки. ЛОМи (лідери громадської думки) одразу почали публікувати дописи і максимально розганяти “вкид”. Допис одного з таких журналістів репостнув і Олег Медведєв – спічрайтер і політтехнолог Порошенка. До речі, саме він зараз займається ЛОМами і ботами, які в унісон вкидують потрібні для кампанії месиджі.

Згодом на офіційній сторінці Зе!команди було оприлюднено спростування фейку. Таких вкидів з боку усіх політичних гравців з часом ставатиме все більше.

Новий курс. Чимось подібна ситуація у діджитал-сфері і в Батьківщини. Завдяки розвинутій політичній машині, молодіжці і чималому фінансовому ресурсу, ЮВТ вдається бути помітною у соцмережах. Ботів у Батьківщині не замовляють – усі свої, тут не довіряють будь-яким зовнішнім структурам, на відміну від БПП.

Ходять чутки, що партійці зараз працюють над набором коментаторів з ботами. Основним їх завданням буде входити у сварки і дискусії з ботами інших політичниих сил.

Веде акаунти прес-служба партії. Не гребують в команді Тимошенко і накрутками лайків/підписників. Так, за офіційною інформацією, після відмінусування ботів Youtube-канал пані Ю зменшився на 47 000 підписників, а це близько 44% від їх загальної кількості.

Чималі бюджети в кампанії Тимошенко йдуть на таргетовану рекламу в усіх соцмережах.

Зе!команда. Кампанія Володимира Зеленського розпочалася нещодавно, але оскільки основна цільова аудиторія кандидата – молодь та люди середнього віку, акцент на діджитал робиться чималий. Новим для української політики є використання Телеграма. Так, за два тижні після оголошення Зеленського про похід у президенти, телеграм-канали Зе!команди вже налічують близько 35 і 45 тисяч користувачів, тоді як телеграм-канали ЮВТ та ПОП мають кілька сотень підписників (які мені вдалося знайти).

За короткий час вже створена мережа регіональних сторінок і саме в онлайні відбувається набір людей у команди Зеленського. Достовірної інформації про організацію роботи діджитал поки небагато. Серед переваг команди Зеленського – наявність медійно привабливого лідера і продукції “95 кварталу”. Що з цього вийде – побачимо.

У будь-якому разі, ці віртуальні машини зіштовхнуться вже зовсім скоро і той, хто візьме верх, матиме трохи більше шансів на перемогу у цих виборах. Ця кампанія для усіх медіа-спеціалістів буде надцікавою.

Максим Безека – медіа-спеціаліст

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *