Феномен Зеленського: медіа-кампанія, що замінила “гречку”

З чим у вас асоціюються вибори? Незграбна агітація, білборди, підкуп і корупція? Якщо так, — ви звичайний українець. Але, за останні роки українські піар-технологи зробили величезний стрибок від архаїчного роздавання гречки, до дійсно крутих передвиборчих медіа-кампаній. В Україні є одразу декілька кандидатів, які заслуговують детального дослідження своїх методик. Про це пише “Інвестор”.

Пропонуємо сьогодні детально розглянути технології команди Володимира Зеленського і спробувати зрозуміти, як вони працюють і який результат дають.

“Бот-ферми”: самообман чи реальний вплив на політичні процеси?

Почнемо з акцентів. Команда Зеленського пішла за голосами “тих, хто не ходить на вибори” — молоді. Для багатьох це здавалося провальним рішенням. І дійсно, варто бути об’єктивним — в Україні незначний відсоток молоді голосує. Більшість голосів приносять дорослі та літні люди. І саме на них робили акцент колишні політики, в центрі своєї передвиборчої кампанії ставлячи пенсії, субсидії, комуналку і т.д. При цьому вкрай мало уваги приділяючи темам першого робочого місця, доступного житла і кредитів.

Як зарплати ІТ-шників підтримують державний бюджет (статистика)

Команда “Зе” не стала боротися з мастодонтами популізму і свідками зниження тарифів у 100 разів, а вирішила працювати з молоддю, цим самим планомірно збільшуючи явку на виборах. Для цього вони запустили YouTube канал, де в форматі влогів розповідають як голосувати переселенцям, чи як перевірити, що ти є в списках виборців. Цей контент не просто легко сприймається і подається в розважальній формі, а й має соціальний аспект.

Канал Зе!Президент

Фактично, вони беруться за покращення політичної культури в суспільстві, чим повинна займатися держава. Але роблячи це цікаво і нестандартно, вони отримують чимало нових симпатиків.

Що важливо, в команді “Зе” правильно почали шукати контакту зі своєю аудиторією. Більшість молоді багато часу проводить в соцмережах. Там й розгорнулася основна інформаційна кампанія Володимира Зеленського. Згадки на телебаченні та в газетах виконують другорядну роль.

Українці витрачають на їжу майже половину своїх доходів (статистика)

На основній сторінці Команди Зеленського у Фейсбуці більшість постів подаються не як політична агітація, а як інформаційна довідка. Цей матеріал не викликає відрази у користувачів, бо на них відсутня пряма пропаганда і аудиторія не відчуває ніби їй намагаються щось продати. Та й більшість цих матеріалів залишиться актуальними ще багато років.


https://www.facebook.com/ze2019official/posts/429030944521813

Окремим блоком можна виділити протистояння команди політичній дискредитації від опонентів. Вони ніколи не дозволяють собі відкрито критикувати конкурентів на своїх сторінках, а закиди і звинувачення вправно обертають собі на користь. Згадаємо, звинувачення в несерйозності — відповідь флешмобом #яклоун; закиди у відсутності політичного досвіду — програма, де в команду залучаються тільки люди, які раніше не були задіяні в політиці.


https://www.facebook.com/kristina.kalina.56/videos/vb.100005599305875/962313263965308/?type=2&theater

І ось, останній пункт заслуговує особливої уваги. Володимир Зеленський зібрав свою команду виключно з нових людей у політиці. Це вже віддає йому голоси людей, які на виборах голосують проти всіх, бо зневірилися у старій політичній еліті. Що важливо, більшість членів команди “Зе” досить активні в соцмережах. І це формує образ успішних технократів, які досягли успіху у своїх сферах і тепер хочуть змінювати країну.

Бо у них краще: як трудова міграція може знищити Україну

Що маємо в результаті? З 1 січня в інтернеті з’явилися його групи в соціальних мережах і сайт, де можна «приєднатися до команди» кандидата. На сайті працює лічильник реєстрацій, і всього за місяць він досяг позначки півмільйона. За цей же час тільки основний сайт відвідало майже два мільйони унікальних користувачів.

Трафік і відвідування усіх сторінок команди, включно з регіональними, підрахувати просто неможливо. Що стосується програми команди “Зе”, то тільки у Фейсбуці вона була поширена майже 50 тис разів, і понад 100 тис відгуків і пропозицій були взяті в обробку. Згадаємо і те, що Зеленський запропонував українцям долучитися до написання передвиборчої програми.

Це дало можливість багатьом звичайним людям відчути свій вплив на політичне життя країни і усвідомити себе частиною великої команди.

Але, окрім Зеленського, ще декілька кандидатів мають досить цікаву передвиборчу кампанію. Найближчим часом ми розглянемо стратегію і методи команди Андрія Садового.

Читайте також: Названо найбагатших кандидатів у Президенти (рейтинг)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *