Курс долара: чи буде восени падіння?

Національна валюта вичерпала вже майже всі свої можливості для зміцнення. Які показники говорять про те, що гривня все-таки буде дешевшати, і що ще може утримати її. Про це розповідає Інвестор-ЮА.

Нинішній рік називали одним з найскладніших для країни, з огляду на ряд макроекономічних ризиків, серед яких пікові боргові навантаження, ризик втрати транзиту газу з Росії, наростаюче напруження навколо ймовірної нової світової фінансової кризи, вибори та інше.

В Україні продовжується значний ріст цін на споживчі товари

Проте ніякого “апокаліпсису” і дефолту, яким так лякали пересічних українців, не сталося. Більш того, гривня, всупереч численним прогнозам, зміцнилася до 3-річного максимуму по відношенню до долара.

Але питання “чи надовго?” залишається актуальним. У короткостроковій перспективі зміцнення гривні приносить українцям одні бонуси, особливо в розпал відпускних сезонів, але в довгостроковій перспективі неминучий відкат.

Чому українська нацвалюта не зможе довго знаходитися на таких рівнях, і коли може початися зворотний відлік?

За даними Reuters, гривня з початку 2019 року зміцнилася до американського долара на 9,1%, що є найкращим результатом серед усіх світових валют.

У осіннього падіння гривні є традиційні фундаментальні фактори: зменшення надходжень від експортної виручки і збільшення імпорту енергоресурсів. Перший фактор забезпечує приплив валюти на український ринок, а другий – призводить до її відтоку.

Найбагатша країна в Африці

До того ж, в цьому році тільки на вересень припадає третина річних (близько 50 млрд грн) виплат за зовнішнім боргом, а з огляду на те, що план по запозиченнях виконано Мінфіном на 76%, то фактор держборгу буде грати в сторону девальвації.

Що буде восени?

З огляду на, що навіть міністр фінансів критикує Нацбанк за зміцнення курсу нацвалюти, логічно припустити, що свій пік гривня цього року вже пройшла. “Фактор нерезидентів” вже, схоже, також зіграв свою роль.

Тобто, очікується, що попит на валюту через перераховані вище фактори буде посилюватися.

Що буде робити в такій ситуації Нацбанк? Регулятор буде переживати за рівень інфляції, тому від нього варто очікувати інертного поведінки, яке на тлі зростаючого попиту на валюту може привести до девальвації в межах 5-10%.

Сьогодні стали відомі зарплати депутатів 9-го скликання

Рівень золотовалютних резервів в 20,1 млрд в середньостроковій перспективі дозволяє регулятору відчувати себе комфортно.

Кардинально може все змінити тільки непрогнозована кризова ситуація в Україні, що спровокує нерезидентів на різкий вихід з українських ОВДП і закриє міжнародні ринки запозичень для України.

В “рукаві” нового уряду будуть такі “козирі” як приватизація, нова програма з МВФ і, можливо, ринок землі, які потенційно можуть сприятливо вплинути на вартість нацвалюти.

Втім, все це не скасовує того, що накопичувальна функція гривні все ще залишатиметься спекулятивною і ризикованою, але і чекати її сильного обвалу в поточній ситуації теж не варто.

Читайте також: В Держстаті розповіли, скільки в середньому заробляють українці за місяць

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *