Молодий вчений створив речовину, яка дозволить очищувати океани від пластику

Нещодавно 18-річний студент з Ірландії Фіона Феррейра, отримав від Google грант на 50 тис доларів за винайдення речовини, яка здатна очистити океани нашої планети від крихітних частинок пластику.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Юний вчений представив свій винахід на науковому конкурсі Google Science Award серед дослідників у віці від 13 до 18 років. За свої роботи він вже отримав 12 нагород і продовжує дивувати наукове співтовариство. 

Фіона встановив, що пластик і маслянисті речовини на зразок нафти здатні липнути один до одного навіть у солоній воді. Усвідомивши це, молодий вчений створив маслянисту рідину з рослинної олії і змішав її з феррофлюідом – рідкою речовиною, яка притягується до магніту.

Створена універсальна кров, яку можна переливати усім пацієнтам

Здійснивши свою задумку, хлопець почав її тестувати. Додавши суміш в забруднену мікроскопічними частинками пластика воду він опустив в ємність магніт і витягнув його. Як і очікувалося, мікропластік прилип до маслянистої рідини, а магнітна властивість феррофлюіда дозволила зібрати все сміття.

Провівши експеримент кілька разів, хлопець розрахував, що створена ним рідина видаляє до 88% пластикового сміття у воді. Вміщені в синтетичному одязі поліестер, спандекс і лайкра очищаються легко. А ось що до поліпропілену, який міститься в пластикових пляшках, то він до маслянистої рідини не липне. Зараз молодий вчений працює над вирішенням цього завдання.

Читайте також: Касові апарати у смартфоні стали доступні для тестування

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *