Нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук розповів, як готується закон про ринок землі (відео)

Сьогодні депутати Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики від партії “Слуга народу” обговорили майбутнє відкриття ринку землі. Напередодні, в Рівному відбулася конференція “Зняття мораторію та запуск ринку землі”. В ній взяли участь народні депутати від Рівненщини та представники аграрного бізнесу.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Всі напрацювання після зустрічей з фермерами, сьогодні обговорили депутати профільного комітету від “Слуги народу”.

“Земля – це актив! Але, на законодавчому рівні, це не так”: миколаївський нардеп пояснив, чому зараз створюється ринок землі

Народний депутат від партії “Слуга народу” Дмитро Соломчук розповідає: “На Рівненщині ми провели багато робочих зустрічей з аграріями. Вони висловили таку думку, і ми з ними повністю згодні, що в закон потрібно внести пункт, про те, що кінцевими бенефіціарами юридичних осіб, які матимуть право купувати землю, повинні бути українці, які мінімум п’ять останніх років проживають в Україні. Також, обов’язково потрібно прописати в законі пункт, про те, що мінімум сім років не можна буде перепродувати землю. Це унеможливить будь-які спекуляції з перепродажем. Окрім цього, ми обговорювали питання кредитування. Попередні цифри, які звучать зараз, це надання кредитів українським фермерам до 10 років під 5% річних“.

https://www.facebook.com/d.solomchuk/videos/552756352162801/

Також, народний обранець розповідає, що абсолютна більшість аграріїв озвучили єдину думку — “Фермери за відкриття ринку землі!“.

Однак, існує ряд питань, які потребують детального обговорення перед втіленням закону у життя. Найбільше фермерів турбувала можливість продажу землі іноземцям. Багато з них вбачає у цьому велику загрозу для економіки країни. 

Окрім цього, там обговорювали питання про те, що державою буде встановлено мінімальна ціна за гектар землі. При запуску ринку, продавати землю нижче за встановлений мінімум буде заборонено. Це дозволить захистити землевласників від надто дешевого продажу своїх активів. 

Українцям незабаром перерахують пенсії: назвали мінімальну і максимальну надбавку

Також, народні депутати зібрали багато інших побажань і порад від фермерів, яким чином можна покращити майбутній законопроект. Особливо детально обговорювалося питання надання кредитів для малого і середнього бізнесу, встановлення кінцевих власників землі та захист державного виробника. 

Тому, всі побажання фермерів були озвучені і розглянуті на комітеті Ради. Частина з них вже розглядаються як такі, що повинні бути внесені до законопроекту, а частина, потребує ще подальшого вивчення.

Читайте також: “Іноземцям зась”: у Рівному нардепи розповіли про ринок землі

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *