“Земля – це актив! Але, на законодавчому рівні, це не так”: миколаївський нардеп пояснив, чому зараз створюється ринок землі

На засіданні в Миколаївській ОДА відбулося обговорення майбутньої земельної реформи. У заході взяв участь Народний депутат України 9-го скликання від 131 округу (Миколаївська область), члена Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Артем Чорноморов.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Під час обговорення, народний обранець пояснив основні причини впровадження земельної реформи. За його словами, на даний момент, українська земля є одним з найцінніших активів нашої держави. Але, мораторій, не дозволяє зрозуміти справжню ринкову вартість її оренди і продажу. 

Українцям незабаром перерахують пенсії: назвали мінімальну і максимальну надбавку

Земля – це актив! Але, на законодавчому рівні, це не так” — заявив нардеп.

Також, він наголосив на тому, що зараз, здаючи в оренду один гектар землі, середньостатистичний українець отримує близько 3 тис грн на рік. Це надзвичайно мало, у порівнянні з будь-якими географічними сусідами України. Справжня причина цього у тому, що ринок насправді існує, але знаходиться в тіні. 

Це не дозволяє землевласникам отримувати ринкову ціну за здачу своєї землі в оренду, фермерам — не дозволяє планувати посіви на роки вперед, оскільки земля не є у їхній власності, а для держави — це недоотримані податки, які б могли бути сплачені, при наявності такого ринку. 

“Іноземцям зась”: у Рівному нардепи розповіли про ринок землі

Зараз землевласники розповідають, що здаючи в оренду землю, вони отримують приблизно 3 тис грн з гектару. Це мало, чи багато? Звісно мало! Причина цьому одна — відсутність ринку землі де-юре. Однак ми розуміємо, що де-факто він існує в тіні” — пояснив Чорноморов.

Учасників засідання особливо непокоїла загроза продажу землі, за ціною, нижчою від ринкової. Тут народний обранець пояснив, що відкриття ринку, не зобов’язує землевласників продавати свої активи. А тільки дає їм таку можливість. Але, найважливіше, відкритий ринок і конкуренція, сама встановить ціну за оренду, яка буде значно вищою за тут, яка зараз діє на більшості території України. 

В Уряді розповіли, як зростуть зарплати в 2020 році

Ринок — це не синонім слова “продаж”. Це означає приватну власність. Ринок завжди сам себе збалансовує. Тільки з відкритим ринком, ми дізнаємося скільки насправді коштує наша земля. Бо, поки що, ми не знаємо реальної вартості цього активу” — відповів нардеп.

Нагадаємо, що запуск земельної реформи запланований на 1 жовтня 2020 року. В цій даті вже врахували сезонність, щоб дати час фермерам і власникам землі підготуватися до нових правил ринку.

Читайте також: Стало відомо, коли українцям чекати на початок опалювального сезону

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *