Посилки розбрату: українцям хочуть обмежити доступ до закордонних ринків.

Глобалізація світової економіки призвела до того, що прості мешканці отримали можливість активно купувати по всьому світу. Великі онлайн-маркети тільки сприяють цьому. Українці не є винятком вони також, активно замовляють товари з-за кордону, однак держава активно втручається в цю сферу. З 1 січня наступного року готується чергове обмеження, повідомляє “Інвестор”.

Українці все активніше здійснюють покупки за кордоном. Вітчизняний ринок e-commerce зростає приблизно на 30% щороку. В 2014 році в Україну з-за кордону надійшло приблизно 4 млн. посилок, а минулого року ця цифра виросла до 30 мільйонів загальною вартістю в 900 млн. доларів. В цьому ж році загальна вартість посилок котрі надійшли в україну складає близько 1,5 млрд доларів.

Львівські підприємці розробили унікальні добрива (відео)

Буковель «піде» з молотка: ПриватБанк шукає покупців для курорту

Однак, схоже держава вирішила  завдати удару по цьому ринку. З наступного року за новими правилами українці можуть ввести лише три посилки, кожна четверта буде обкладатися митом та ПДФ. Як відомо ці норми були проштовхнуті такою організацією як “Асоціація підприємств інформаційних технологій України” (АПІТУ). Раніше представники цієї організації намагалисья проштовхнути норму, щоб знизити вартість посилки з 150 до 22 євро. такими нормами споживачів штучно обмежують від зовнішніх ринків.

Італійська канцелярія з українським «обличчям»: мистецький бренд вийшов на ринок Італії

Як IKEA змінить український ринок

Більшість країн навпаки відмовляються від якихось активних обмежень для купівлі закордоном. Повчальним є приклад білорусі де якраз запровадили обмеження на купівлю закордоном товару до 22 євро. Це відразуж призвело до того, що від планових 24 млн штук оборот посилок зменшився до фактичних 12 млн. за період з січня по вересень 2016 року. Крім того, це автоматично призвело до активізації “сірого ринку”.

Ще одним не менш важливим фактором є той, що обмеження введені, а механізм не напрацьований. Німитниця, ні ДФС не мають зараз таких можливостей, щоб визначити яка саме посилка є четвертою. За підрахунками експертів тільки на ІТ забезпечення цього доведеться витратити близько 150 млн. гривень. Крім того через ці додаткові обчислення зросте сума доставок. Відповідно це ударить по бізнесу найбільших українських поштово-логістичних компаній – Укрпошти та Нової Пошти.

Таким чином, можна зробити висновок, що витрати від цих обмежень будуть більшими, аніж потенційені надходження до бюджету. Тобто вся суть нонвовведень не стільки наповнення бюджету країни скільки інтереси лоббістів яким не подобається, що українці мають змогу купувати аналогічні товари дешевше аніж в їхніх мережах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *