У червні міжнародні резерви України зросли на понад 3 мільярди доларів

Станом на 1 липня 2020 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 515,73 млн доларів США (в еквіваленті). У червні вони збільшилися на 12,4%. Востаннє на такому рівні резерви перебували восени 2012 року. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Суттєве зростання резервів упродовж минулого місяця зумовлене як надходженням першого траншу за новою програмою з Міжнародним валютним фондом і пов’язаного фінансування, так і нарощенням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку. 

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, надходження міжнародного фінансування та операції уряду з управління державним боргом.

Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду обсягом 1500,0 млн спеціальних прав запозичень (SDR) або 2076,4 млн доларів США за новою програмою Stand-By, а також пов’язане офіційне фінансування від Євросоюзу обсягом 500 млн євро. 

Крім цього, уряд розмістив облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), номіновані у валюті, на 353,3 млн євро.Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 1192,3 млн доларів США (в еквіваленті). 

З цієї суми 1073,8 млн доларів США сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, а також 75,7 млн доларів США – за облігаціями зовнішньої державної позики (ОЗДП), решта коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами.

  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Пропозиція валюти з боку бізнесу продовжувала перевищувати попит, тож, користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк викуповував надлишковий обсяг валюти і поповнював міжнародні резерви. 

Загалом у червні Національний банк викупив 1155,0 млн доларів США. Інтервенції з продажу валюти не проводились;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 154,0 млн доларів США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: Київська школа економіки опублікувала прогноз курсу долара

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *