“Укрзалізниця” стала приватною компанією

Багатьох здивувала новина про те, що “Укрзалізниця” змінила тип акціонерного товариства з публічного на приватний. Проте, і надалі 100% її акцій належать державі, повідомляє “Інвестор”.

Українська компанія стала приватним акціонерним товариством залишаючись у державній власності. Для бажаючих придбати її акції одразу, ж повідоми, що про їхній продаж не передбачено.

Незвичайне соціальне підприємство запрацює в Івано-Франківську

Для чого був потрібен цей кульбіт із зміною типу коментує сам виконувач обов’язків голови правління компанії Євген Кравцов:

Загроза монополії: українські поштові оператори занепокоєні новими змінами

“Зі зміною правового статусу «Укрзалізниці» з публічного на приватне акціонерне товариство 100% акцій, як і раніше, належать державі і заборонені для відчуження. Ми мали ситуацію, коли формально акціонерне товариство мало ознаки приватного, а значилося в державному реєстрі як публічне. Тепер цю невідповідність усунуто.”

В компанії пояснюють, що такі зміни прийняли для того, щоб фірма відповідала законодавчим нормам. Оскільки відповідно, до закону України “Про акціонерні товариства” – акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі в частині включення до біржового реєстру.

Nike з Одеси: американська компанія судиться з українською фірмою

Тобто зміна статусу приводить статут підприємства у відповідність до закону. Крім того Євген Кравцов сподівається, що таким чином буде вибудовано чіткішу структуру компанії, що буде викликати більшу довіру інвесторів.

«В усьому винні чехи»: в Польщі скаржаться на нестачу українських працівників

Варто зауважити, що “такі” зміни залишають поза увагою той факт, що компанію критикують за монополію у цій сфері. Відповідно багато коментаторів вважають, що ситуація із перевезеннями та сервісом покращиться, коли на ринку залізничних перевезень будуть працювати кілька конкурентних компаній, а не лише одна державна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *