Загроза монополії: українські поштові оператори занепокоєні новими змінами

Український ринок поштових послуг та електронної комерції має кілька конкурентних операторів між якими обирають споживачі. Однак цей статус-кво може бути порушений, внаслідок внесення змін до Закону України “Про поштовий зв’язок”, повідомляє “Інвестор”.

Внаслідок прийняття законопроекту у тому вигляді в якому він представлений на обговорений весь ринок може постраждати. Оскільки в законі штучними методами монополізуються права компанії “Укрпошта” на доставку вантажів до 2 та до 10 кілограмів. 

Nike з Одеси: американська компанія судиться з українською фірмою

Чому це спричинить монополію? Більшість українських операторів доля таки перевезень сягає 50% і більше. Таким чином більшість компаній просто не вистоять в конкуренції.

«В усьому винні чехи»: в Польщі скаржаться на нестачу українських працівників

Першими на цю ситуацію зреагували в “Новій Пошті”. Вячеслав Климов один із власників цієї компанії виступив у своїй колонці на сайті Українська правда:

Я страшенно злий через те, що майже 18 років ми будуємо бізнес у цій країні, надаємо робочі місця більше ніж 28-ми тисячам людей, сплачуємо мільярди гривень податків щороку, але досі не можемо догодити цій державі. І не тільки ми – усі приватні оператори, усі наші конкуренти!”

У своєму зверненні Климов чітко пояснив ситуацію, що складається та загрози які очікують на всіх хто працює у сфері поштових доставок.

Сірий ринок: в Україну айфони поставляли під виглядом посилок

Що ж до самого законопроекту, то цю монополію його творці замаскували в Статті 16 “Засади надання універсальних послуг поштового зв’язку”. Де власне визначили, що ж таке універсальні послуги зв’язку та хто має їх надавати. Так от до універсальних послуг поштового зв’язку належать наступні послуги з пересилання:

  • поштових відправлень вагою до 2 кг;
  • посилок вагою до 10 кг;
  • секограм вагою до 7 кг;
  • реєстрованих та з оголошеною цінністю поштових відправлень.

В цій же статті повідомляється, що 

“Універсальні послуги поштового зв’язку надаються оператором(-ами) поштового зв’язку який(-і) призначений(-ні) у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері надання послуг поштового зв’язку, за цінами (тарифами), встановленими національним регулятором.”

Таким чином, держава створює монополію для державної ж компанії, законодавчими нормами обмежуються права інших компаній. У світі ж до таких послуг відносять, наприклад, листи чи підписку на періодичні видання. Тобто соціальні послуги для незахищених верств населення, ціни на які обов’язково регулюються державою.

Як захиститись від інспекторів: поради підприємцям

Вячеслав Климов аналізуючи цю ситуацію резонно зазначив, що це той випадок коли піклуються не про громадян, а власне компанію, котра навіть не буде здатна опрацювати такий обсяг роботи. Він також, зауважує, що ще ніколи монополія не призводила до поліпшення якості послуг. Як приклад наводить іншого державного монополіста “Укрзалізницю”.

Хоча законопроект ще на стадії обговорення, однак те, що такі норми в ньому прописуються змушує замислитись про те – як держава може залучати інвестиції створюючи свої монополії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *