Вчені відновили зовнішність дівчинки, якій більше 5 тисяч років

Американські вчені проаналізували і відновили геном давньої дівчинки, що жила на території сучасної Данії близько 5700 років тому. Для проведення реконструкції дослідникам знадобилося лише наявність невеликого шматочка березової смоли, на якому залишився відбиток зубів людини, яка мешкала на данському острові Лолланд.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА, з посиланням на Nature.

Дослідники встановили, що древня мешканка Данії, яка жила за 700 років до будівництва першої в світі піраміди, використовувала шматочок смоли як жувальну гумку.

Отримані зразки, дозволили відновити увесь геном найдавнішого представника людини. Така знахідка є унікальним випадком, оскільки відновити ДНК за відсутності останків кістяка досі було не під силу жодному науковому центру.

Аналізуючи отриманий зразок, вчені виявили не тільки найдавнішу людську ДНК, змішану з мікробами з орального мікробіома знайденої дівчинки, але і ДНК рослин і тварин, які могли бути нещодавно вжиті в якості їжі, будучи складовою основного раціону стародавніх людей.

Нардеп розповів, як власникам паїв найкраще розпорядитися своєю землею

За словами фахівців, такі частинки ДНК є не менш інформативним хранителем інформації, ніж зуби або кістки черепа. Вчені прийшли до висновку, що людина, що використовувала смоляну жуйку, була жіночої статі, мала найімовірніше темну шкіру, темно-каштанове волосся і блакитні очі.

Фахівці відзначають, що така комбінація фізичних ознак раніше не відзначався у інших європейських мисливців-збирачів. Вони припускають, що настільки відмінні від сучасних фенотипічні особливості дівчинки були широко поширені в мезолітичній Європі. Поширення світлої пігментації шкіри в європейських популяціях сталося значно пізніше.

Результати проведеного дослідження також свідчать про те, що походження дівчинки йде з материкової Європи, що може стати підтвердженням її існування під час перехідного періоду, коли пізній мезоліт Ертебелле культура (7300-5900 рр. до н.е.) поступився місцем ранній культурі неоліту (5900- 5300 до н.е.).

Вчені також виявили ДНК фундука і качки, які, найімовірніше, були вжиті в їжу людиною до жування жувальної гумки. Крім цього, фахівці знайшли ознаки кількох видів бактерій порожнини рота, а також вірус Епштейна-Барра або герпесу.

Читайте також: В США показали найдорожчу доларову банкноту (фото)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *