В США показали найдорожчу доларову банкноту (фото)

Нещодавно в США показали знімки найрідкісніших доларових банкнот, які досі знаходяться в обігу. На сьогоднішній день найбільш ходовими доларами є купюри номіналом 1, 5, 10, 20 і 100 доларів. Але в обігу є банкноти іншого номіналу. Так, наприклад, є 2 долара, однак це досить рідкісна купюра.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Досі актуальними залишаються купюри номіналом 500, 1000, 5000, 10 000 і навіть 100 000 доларів. Але про них мало хто знає, і більш того, далеко не всі громадяни США тримали їх у руках. І вже тим більше 100 тисяч доларів. На це є ряд причин.

По-перше, купюри 100 тисяч доларів заборонено валютним законодавством вивозити з Америки. Ну а по-друге, таких купюр налічується не так багато, тому вони є предметом колекціонування. І цілком зрозуміло, що вартість цих грошей набагато вища їх номіналу.

Насправді великі банкноти були створені для валютних операцій. Коли ж банківська система була вдосконалена, гроші стали вилучати з обороту (приблизно з 1969 року).

“КамАЗ” представив унікальну вантажівку з автопілотом (відео)

До того ж долари США випускалися в різні епохи, і їх прикрашали різні політичні діячі.

Купюра номіналом в 500 доларів, мабуть, найпопулярніша з перерахованих вище, однак і вона вона вже майже вийшла з обігу. На банкноті зображено портрет 25 президента США Вільяма Мак-Кінлі. Саме при ньому США стали колоніальною державою. Вийшла купюра в 1928 році і була широко поширена аж до 1945 року.

Купюра номіналом у 1000 доларів вийшла також у 1928 році, на ній зображений Стівен Гровер Клівленд, який був 22 і 24 президентом США. До речі, він був єдиним президентом, який переобирався з перервою.

Купюр номіналом у 1000 доларів в побуті ще залишається понад 165 тисяч одиниць. Але, є унікальні банкноти, які датуються кінцем ХІХ — початком ХХ століття. На них зображені інші політичні діячі.

Так, наприклад, на купюрі 1880 року зображено портрет Девітта Клінтона, мера штату Нью-Йорк, сенатора США і одного з політичних діячів, який вплинув на розвиток Нью-Йорка і США в цілому. І цих банкнот дуже мало, а їх фактична вартість давно перевалила за сто тисяч доларів.

Україна потрапила в ТОП-40 найвпливовіших держав світу

На купюрі в 5000 доларів красується Джеймс Медісон. Він був 4 президентом США і одним з авторів Конституції США та Білля про права.

5-тисячні купюри можна зустріти сьогодні тільки у колекціонерів. Іноді вони є лотами аукціонів і продаються приблизно за 10 тисяч доларів. Кількість цих банкнот відстежується ФРС, за їх даними, не вилученими є 342 одиниці.

На десятитисячній банкноті, яка останній раз випускалася в 1944 році, розміщено портрет юриста Семюеля Чейза. Це найбільший політичний діяч США, який підписав Декларацію незалежності в 1776 році. Також, він керував міністерством фінансів і був головою у Верховному суді США.

Сьогодні таких купюр лише 336 штук. Вони є предметом колекціонування.

І так, не тільки з Чейзом виходили купюри. На доларових купюрах 1870-х років номіналом в 10 000 був зображений 7 президент США Ендрю Джексон. Ці банкноти вважаються ще більш рідкісними.

На 100-тисячній банкноті зображено портрет 28 президента США Вудро Вільсона, який був удостоєний Нобелівської премії миру в 1919 році. Саме він створив Федеральну резервну систему (ФРС), тому не дивно, чому його помістили на найдорожчий папірець.

Однак ця купюра ніколи не використовувалася в побуті. Її створили у 1934-1935 роках для внутрішніх розрахунків фінансових організацій Америки і казначейства. Таких грошових одиниць було випущено лише 42 тисячі.

1 000 000 доларів. Так-так, така купюра теж існує! Однак це всього лише сувенір, а не платіжний засіб. І цей сувенір — предмет колекціонування, який є символом американської мрії. На думку його творця, звичайно.

Випустив цю банкноту в 1988 році підприємець Тері Стюард. До речі, зробити це було не так-то просто: спеціально для випуску чоловік зареєстрував Міжнародну Асоціацію Мільйонерів. Організація об’єднала людей зі всієї планети, що мріяли здобути фінансову незалежність. А купюра в 1 мільйон доларів як раз і стала своєрідним “вхідним” квитком.

Доступне житло: величезний 3D-принтер розпочав друк житлового району (фото)

Для друку банкноти був використаний папір, що має рівень захисту нічим не гірше, ніж звичайні долари: металографічний друк, мікровізерунки, мікрошрифт, ультрафіолетові мітки та інше. За основу Тері Стюард взяв банкноту в 10 тисяч доларів, але замість портрета чергового політичного діяча він змалював Статую Свободи. І кожній купюрі було присвоєно серійний номер. Загалом, все так, як і має бути. І знаєте, що написано на зворотному боці? “This certificate is backed and secured only by confidence in the American Dream”, що означає “Цей сертифікат забезпечений тільки вірою в Американську Мрію”.

Друкувала купюру Американська банківська компанія, яка випускає грошові білети і цінні папери.

І знаєте, скільки коштує один мільйон доларів? Спочатку банкноту продавали за 200 доларів, потім, як продаж почав рости, її вартість збільшилася. В результаті останні “банкноти” пішли вже за ціною 9500 доларів за одиницю.

Читайте також: Американці вироблятимуть у Києві продукти з канабісу

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал