Виробнича практика по-китайськи: студенти в нічні зміни працювали на виробництві Apple Watch

Компанія Apple потрапила в черговий сканадал. Внаслідок розслідування британських журналістів було виявлено, що в Китаї на фабриках які працюють на компанію Apple змушували працювати студентів із довколишніх училищ, повідомляє “Інвестор”.

Компанія із Купертіно є не першою західної фірмою котра потрапляє в незручне становище через свої закордонні виробництва. Бажання місцевих ділків нажитися на співпраці із компаніями такі великі, що вони часто вдаються до вкрай не чесних методів. Тут і не належні умови праці, і робочий графік, і заробітна платня.

Посилки, що не дають спокою: Уряд планує чергове обмеження

Ціна авторського права: «Капітошка» продовжує заробляти для своєї авторки

Компанія  Apple розпочала службове розслідування через публікацюю в газеті The Guardian, про те, що на виробництві Apple Watch в Китаї примусово працюють студенти. Як повідомляє гонконгська організація Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM), студентів місцевих училищ на цю фабрику зганяли працювати під загрозою невидачі дипломів.

SACOM опитали ряд студентів, котрі працювали на фабриці в Чунцин, провінція Сичуань. Під час опитування студенти зізналися, що працювали на фабриці проти своєї волі. Досить часто їм доводилось працювати у нічну зміну від 20:00 до 8:00, при цьому вних майже не було перерв для відпочинку.

«Фальшивомонетники в дії»: депутат став жертвою шахраїв

Відкрити рахунок не виходячи з дому: нововведення від НБУ

За словами студентів вони змушені працювати інакше не отримають сертифікатів про навчання.

“Наші сертифікати про випуск утримуються керівництвом училища, якщо ми відмовимося виходити на роботу”.

Загалом же ця робота організована як “стажування” студентів, хоча насправді керфівництво фабрики просто домовляється із училищем про робочу силу, особливо це стосується тих періодів, коли зростає обсяг виробництва.

Згідно із трудовим законодавством Китаю там дозволене стажування студентів на виробничих потужностях, але як відзначають у  SACOM  ця робота не мала нічого спільного з навчанням. Так один із студентів, що вивчав e-commerce на фабриці вони працювали на складальних лініях “неначе роботи повторюємо одну і ту ж процедуру сотні і тисячі разів щодня”.

Якщо ця інформація офіційно буде підтверджена то Apple як в США так і в Китаї очікують неприємності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *