278 “ЗА”: закон про українську мову ухвалили остаточно

Верховна Рада України щойно ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Про це повідомляє “Інвестор-ЮА”.

За це рішення проголосували 278 народних депутатів України.

На кого поширюється дія закону про мову? Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема: керівництво держави, депутати; судді, прокурори; службовці Національного банку України; особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом; педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я. Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Стало відомо нащо Росія видає свої паспорти в ОРДЛО

Закон передбачає, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому зазначається, що держава організовує курси української мови для дорослих та забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги. Цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім ряду позицій, вступ яких відтерміновується на кілька років.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу у Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов’язані опанувати її впродовж одного року з дня набуття громадянства.

Читайте також: ДПСУ: Російські кораблі демонстративно підходять до берегів України
Cтало відомо що вирішили Порошенко та депутати БПП на закритій зустрічі
Гройсман розповів за яких умов буде співпрацювати з Зеленським

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *