Американці в Сирії знищили приватну російську армію “Вагнер” — ЗМІ

Російська група “Вагнер” – таємна організація найманців, які ведуть війни від імені Кремля проти України, в Сирії й Центрально-Африканській Республіці. Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА

Вона була створена через необхідність Москви заперечувати свої військові операції за кордоном. Група найманців була на передовій в часи найбільш інтенсивних битв на Донбасі, а також в Сирії впродовж останніх років. Її бійці потрапили у заголовки, коли влаштували зухвалий наступ на позиції військових США на північному сході Сирії у лютому 2018 року. 

Здавалося, “Вагнер” опинився на вістрі агресивної російської зовнішньої політики. Але він, вірогідно, не такий впливовий, як здається. Минулі кілька місяців відзначилися викриттями численних невдач російських найманців. 28 липня розслідування російського видання “Новая Газета” виявило, що троє російських бойовиків були вбиті в центральній частині Сирії у середині червня. Але вони були членами не “Вагнера”, а іншої подібної фірми під назвою “Щит”.

В Росії накинулися на Дудя через Донбас (відео)

Ці втрати стали першим підтвердженням загибелі російських найманців, не пов’язаних з “Вагнером”. Цей факт був посилений їхньою присутністю в сирійській пустелі, яка до того була головною зоною діяльності “Вагнера” в Сирії. Група відіграла важливу роль у захопленні Пальміри й міста Дейр-ез-Зор у 2016-му й 2017-му роках. 

Вочевидь, інша приватна армія витісняє найманців “Вагнера”. І якщо одного повідомлення не достатньо, було й інша стаття видання Meduza, журналістам якого вдалося поспілкуватися з бойовиками “Вагнера”, відправленими у Венесуелу. Коли російські найманці прибули у південноамериканську країну в січні, багато хто вирішив, що це бойовики горезвісної групи, яких відправили підтримати режим венесуельського диктатора Ніколаса Мадуро на тлі масових протестів. Деякі західні аналітики допустили, що це свідчить про зростання статусу “Вагнера” з ролі політичного інструменту до військової підтримки союзних режимів, чиє виживання висить на волосині. 

Але стаття Meduza свідчить про протилежне. Працівник “Вагнера” розповів журналістам, що він й інші найманці, були лише охоронцями офісу компанії “Роснефть” в Каракасі. Інше інтерв’ю з давнім найманцем “Вагнера”, підтвердив, що група не відіграла жодної ролі у Венесуелі всупереч всім репортажам. Як виявилося, впродовж останніх місяців досвідчені найманці-ветерани перетікали в інші приватні бойові групи, такі як “Щит” і “Патріот”. А “Вагнер” втратив свою автономію в ухваленні рішень і був понижений в статусі до охоронної служби в Сирії. Таким чином група найманців стала лише жалюгідною подобою себе колишньої. Після розгрому в лютому 2018 року Кремль обрізав їй можливості. А найбільш цінні кадри переманили конкуренти. Кривава поразка під час зіткнення з армією США у лютому 2018 року стала початком кінця горезвісної компанії.

“Це основний варіант”: в Росії назвали ім’я наступника Путіна

Найбільш тривожним видається те, що “Вагнер” взагалі змогла хоч на певний час стати дуже впливовою організацією найманців. Кремль вже давно ретельно обмежує і регулює діяльність приватного сектору у сфері безпеки, захищаючи свою монополію на збройні формування в Росії. З юридичної точки зору, різні приватні армії в РФ офіційно не існують. Російське законодавство забороняє їм функціонувати. “Вагнер” зміг розвинутися в цьому юридичному вакуумі завдяки деяким амбітним працівникам компанії Moran Security Group. Вони перетворили прозаїчний оборонний проект на цілу приватну армію з російськими танками, артилерією і більш ніж 5 тисячами солдатів. 

Група найманців стала однією з найбільш могутніх структур у вимірі кількості бійців і матеріального забезпечення в РФ, яка не входить в оборонний апарат Кремля чи структури лідера Чечні Рамзана Кадирова. Така ситуація кидає виклик центральній владі в Москві зі зростанням невизначеності щодо майбутнього Росії після 2024 року, коли, як вважається, останній президентський термін Путіна добіжить кінця. Російський автократ керує Росією за допомогою низки компромісів і домовленостей між владними елітами: між бізнесменами, бюрократами та силовиками.

В Раді зробили гучну заяву про відсторонення Авакова

Боротьба за власні позиції й спроби знищити ворогів вже почалася й, швидше за все, поглибиться з наближенням наступних президентських виборів. Система Путіна, яка здається зовні стабільною і монопольною, насправді дуже персоналізована. Різні спецслужби розділені на фракції, які погодилися з покорою чинному президенту. “Вагнер” ослаб. Але його головна спадщина полягає в тому, що він взагалі зміг існувати.

В Росії, де немає ніяких юридичних обмежень, які б могли регулювати приватні військові фірми, де битва між елітами лише посилюється, тепер існує прецедент багатотисячної приватної армії. І вона звітує лише тому, хто нею володіє. Фірми на зразок “Вега”, “Щит” і “Патріот” – лише бліде відлуння того, чим був “Вагнер” на піку своєї діяльності у 2018 році. Однак, у них є блискучий приклад того, якими вони повинні колись стати. І саме це, може бути загрозою для стабільності Росії після Путіна.

Читайте також: Сенцов розповів, як насправді ставиться до Зеленського

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *