Історична перемога: вченим вдалося вилікувати хворого на ВІЛ

Нещодавно британські лікарі повідомили, що вдруге у світовій історії їм вдалося вилікувати чоловіка хворого на ВІЛ, повідомляє “Інвестор”.

У пацієнта діагностували ВІЛ у ще 2003 році, а в 2012-му в нього виявили лімфому Ходжкіна. Пересадка кісткового мозку була його єдиним шансом вижити.

Три роки тому пацієнту пересадили кістковий мозок донора з рідкісною генетичною мутацією — повним імунітетом до ВІЛ. Згодом лікарі виявили, що у чоловіка зникли симптоми ВІЛ. Півтора року тому він припинив вживати спеціальні препарати і зараз слідів вірусу в його організмі не залишилося.

Україна відтепер співпрацюватиме з NASA

Це другий випадок успішного лікування від ВІЛ в історії. Першим став американець Тімоті Браун, якого вилікували таким самим методом в 2007 році в Німеччині. Тож, за майже 40-річний термін боротьби з епідемією ВІЛ рахунок досяг 35 млн смертей проти 2 вилікуваних. Жахлива статистика, яка втім донедавна мала тільки один випадок одужання, який багато лікарів називали унікальним і пов’язаним з низкою важких потрясінь, які довелося пережити імунній системі пацієнта.

Варто зазначити, що навіть такий успіх, ще не гарантує появу ефективної терапії від СНІДу. Обидва пацієнти, які одужали, страждали ще й на лейкемію. Обом пересадили кістковий мозок від донора, який є носієм мутації CCR5, що робить його повністю стійким до ВІЛ. А людей з такою мутацією у світі надзвичайно мало. Однак навіть якщо всі ці фактори виконуються, це не гарантує успіху і загрожує масою побічних ефектів для пацієнта.

З огляду на всі ризики, багато хворих віддають перевагу більш доступним противірусним препаратам, які здатні десятиліттями пригнічувати розвиток ВІЛ.

Читати детальніше: Українці потрапили до рейтингу найінноваційніших компаній світу

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *