Тенденції по-африканськи: працювати пророком

В Гані церкви стали справжніми бізнес-корпораціями. Їхні керіники створили новий клас багатіїв – пророків. Пророки є могутніми гравцями – вони впливають на бізнес, спорт, та навіть державну політику, повідомляє “Інвестор”.

На африканському континенті євангелічні та харизматичні церкви залучають найбільшу кількість вірних. За даними дослідницького центру Pew в Вашингтоні, в Гані в 2000 році було близько 3 мільйонів євангелістів, а до 2015 року – 5,5 мільйонів. До п’ятидесятників та харизматичних течій належало у 2000 році близько 6,5 мільйонів, а в 2015 році – 10 мільйонів.

На вулицях та перехрестях Гани можна побачити величезну кількість реклами найрізноманітніших церков. Більшість із них засновані та перебувають під керівництвом однієї особи –  пророка або пастора.

Характерною особливістю пасторів є їхня величезна присутність у медіа – радіо і телебачення давно стали інструментами реклами та залучення нових віруючих. Публічні виступи давно перетворилися в величезні шоу, які транслюються в ефірі. 

Кожна церква, від найбільшої до найменшої, має потужну звукову систему. Гучна музика є обов’язковою частиною церковних служб незалежно від дня тижня коли вони  відбуваються. Шум може бути нестерпним для тих, хто не звик до нього, а також для тих, хто живе або працює поблизу.

Основна ставка таких “церков-корпорацій” на молодих людей, на них і звернена реклама. Постійною риторикою є акцент на багатстві та благополуччі, поширення Євангелія, віра в божественну силу для лікування хвороб та травм, а також віра в чудеса.

Керівники цих церков стали впливовою групою суспільства: вони мають колосальні фінансові можливості та надзвичайну владу. Наприклад сорокарічний Даніель Обінім створив справжню імперію із своєю Міжнародною Церквою Божого Шляху. У одному з  інтерв’ю він заявив, що Ісус дав йому більше 20 будинків, та 16 коштовних автомобілів. Він побудував три великих церкви в Гані. Величезний скандал викликало побиття ним журналіста. Проповідника затримали лише через розголос справи.

Таким чином, Гана для нас показує як в порівняно не багатій країні може вирости новий вид плутократів, які перетворили релігію на прибуткову діяльність.