Секрет популярності: в Україні зростає попит на транспорт з Білорусі

Понад 300 автобусів білоруського виробництва закупили українські міста для оновлення автопарку громадського транспорту. Таким чином, білоруська компанія МАЗ займає в Україні на ринку друге місце у сегменті громадського транспорту і перше серед зарубіжних виробників вантажних автомобілів, повідомляє “Інвестор”.

Починаючи з 2014 року Мінський автомобільний завод нарощував свою присутність на українському ринку. Таким чином, він збільшив свою частку на українському ринку з 11,67% до 19,82% в 2017 році. Чому ж білоруська техніка така попопулярна в Україні?

Аналітики енергоринку прогнозують ріст цін на бензин

Результат пошуку зображень за запитом "автобуси маз в україні"
Білоруський “МАЗ”

Рецепт успіху складається з кількох факторів. Білоруські виробники вже довгий час орієнтуються на сучасні технології та стандарти Євро-5 і Євро-6. Їхні ж українські конкуренти, а це заводи  “Еталон” (Чернігівський і Бориспільський автозаводи), корпорація “Богдан” (завод у Луцьку) і львівський “Електрон” тільки розпочинають впроваджувати ці технології. наступним фактором є розширена мережа сервісних центрів які разом із виходом на ринок почали створювати імпортери. 

Антиєвропейська змова: Росія і Угорщина хочуть добудовувати «Турецький потік»

Результат пошуку зображень за запитом "автобуси електрон в україні"
Львівський “Електрон”

Проте, напевно найголовнішою складовою успіху є ціна – білоруськи аналоги дешевші за українські. Це досягається завдяки спеціальній програмі експортного кредитування.  Відповідно до цієї програми коли іноземна компанія  купує в кредит білоруську продукцію вона отримує з державного бюджету Білорусі компенсацію частини відсотків.

Купити валюту онлайн стане можливо вже в наступному році

Незвичайний експорт: Грузія планує заробляти на продажі коноплі

В Україні ці операції підтримують три банки. Щороку Білорусь витрачає близько 200 млн. дорларів для заохочення покупок її продукції. Відповідно, вартість автобуса МАЗ із урахуванням митних платежів склав 122 тисячі євро – на 25 тисяч євро менше, ніж аналогічний за характеристиками автобус “Електрон” місцевого виробництва.

Таким чином, в Житомирі до кінця року розпочнуть роботу 40 МАЗів, у Львові – 150. А минулого року білоруський виробник виграв тендер на поставку в Київ 100 автобусів. Зважаючи на те, що в Україні планують до 2030 року планують замінити маршрутки автобусами попит на білоруську продукцію тільки зростатитиме. Україна ж не робить кроків для того, щоб зробити свою продукцію конкурентною 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *