Індія планує збільшити товарообіг з Україною

Індійська економіка є зараз однією із найенергійніших в світі. Таким чином вони є перспективним торговим партнером, а українська продукція є конкурентною на її ринку, повідомляє “Інвестор”.

Обсяг торгівлі між Україною та Індією в 2017 році зріс на 18,8% і становив $2,8 млрд, повідомив посол Індії в Україні Манодж Кумар Бхарті. Посол зазначив, що ці показники вселяють упевненість у тому, що зростання товарообігу в 2018-2019 рр. може сягнути 20% та 25% відповідно.

Індія є п’ятою країною за обсягом експорту з України за кордон. Крім того, Індія одна з країн, в торгівлі з якими Україна має позитивне сальдо. Більш позитивний баланс торгівлі є лише між Україною та Єгиптом на 1,75 млрд. доларів США, тоді як між Україною та Індією – 1,65 млрд. доларів”, – сказав він.

Найбільше Індія експортувала з України соняшникової олії і стала першою за обсягом її експорту. Минулого року Індія експортувала олії на 2 млрд. доларів США. Крім того, в 2017 р. вперше до Індії з України було експортовано партію бобових.

Україна і Франція планують збільшити товарообіг

Одним із важливих напрямків співпраці між країнами на думку посла є освітній. Найбільшу частку в загальній кількості іноземних студентів в Україні минулого року становили індійські студенти. Такий показник є вперше за 15 років. Нині в Україні навчаються понад 10,8 тис. індійських студентів, що на 80% більше, ніж у 2015 році. Індія планує, також найближчими роками збільшити кількість своїх громадян, що навчаються в українських вишах, до 40 тис., що, у свою чергу, приноситиме Україні близько 200 млн. доларів на рік.

“Я радий зазначити, що майже за два роки ми збільшили кількість індійських студентів із 6 тис. майже до 11 тис. Враховуючи, що кожен з індійських студентів витрачає близько 5 тис. доларів за рік на навчання, проживання та особисті потреби, Україна вже заробляє 55 млн. доларів лише за рахунок надання освіти індійським студентам”,

– наголосив посол.

Одним із плюсів співпраці двох країн стало включення Індії до списку країн, громадяни яких отримують українську візу після прильоту. Це рішення позитивно позначилося на турпотоці – кількість індійських громадян, що відвідали минулого року Україну, збільшилася більш ніж на 50% – до 29,4 тис. осіб.

Україна матиме зону вільної торгівлі з Ізраїлем

Крім того, індійські партнери висувають ідею із затвердження в Україні аюрведичної медицини як альтернативної. Зокрема, найближчим часом представники Конфедерації індійської промисловості (CII) мають намір відвідати Україну, щоб обговорити з українськими держслужбовцями необхідність розроблення політики з прийняття аюрведи як альтернативної медицини, а також політику відповідно до якої, індійську аюрведичну продукцію зможуть постачати в Україну як медичну продукцію, а не як біологічно активні добавки.

Таким чином, співпраця з Індією відкриває для Української промисловості нові можливості  та нові ринки. Крім того, важливим елементом може бути співпраця саме у освітній галузі, адже індійська економіка потребує все більше спеціалістів з підготовкою яких не справляється індійська системи освіти. Україна ж постає привабливою у цьому питання надаючи якісні послуги, але в рази дешевше, ніж в західних університетах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *