Сергій Гонгало: про графологію, визначення сексуальних збоченців за почерком та діагноз Сталіна (інтерв’ю)

Досьє: Сергій Гонгало — практикуючий графолог, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правосуддя та кримінально-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Національного університету “Острозька академія”.

Доброго дня Сергію. Ви професійний графолог. Можете коротко розповісти що таке графологія?

Доброго дня. Графологія — це наука, яка вивчає почерк з метою визначення характеру, здібностей і нахилів людини. Вона дозволяє побачити схильності, які в неї закладені від народження. Тобто те, що в людині проявляється на підсвідомому рівні.

Як Ви почали займатися саме графологією?

Раніше я працював експертом-криміналістом і часто проводив почеркознавчі експертизи. Крім встановлення авторів тексту інколи потрібно було визначити як людина його писала: добровільно, під примусом, в стані алкогольного сп’яніння, хвороби і таке інше. Тоді почав шукати додаткову літературу про діагностику почерку і так дізнався про графологію.

Український виробник гітар став одним з лідерів на світовому ринку

Як далі опановували це заняття?

Спершу перечитав чимало літератури, та зрозумів, що багато чому ще потрібно вчитися. На початку двохтисячних знайшов Інститут графоаналізу Інеси Гольдберг в Тель-Авіві де пройшов курс навчання. Там навчання платне, тому зараз збираю гроші і буду далі вчитися.

Багато науковців досі заявляють, що графологія — це псевдонаука. Що ви можете їм відповісти?

Я часто зустрічаюся з такими. Думаю причина в тому, що більшість з них звертаються до Великої Радянської енциклопедії, де написано що графологія — псевдонаука. В 20-х роках минулого століття розпочалось гоніння графологів. Радянська влада не дуже любила чути правду про себе від графологів, тому частина з них була завербована спецслужбами, а решта просто перестала так себе називати. До кінця 60-х навіть слово “графологія” боялися вживати.

А чому розпочалося це гоніння? Когось високопоставленого образили?

Один із графологів, прізвище зараз пригадати не можу, дав характеристику Сталіну, де діагностував психічні розлади і нездорову тягу до влади. Як розумієте, це не дуже сподобалося “товаришам”. З того часу, я вважаю, і почалися переслідування.

Що графологи беруть до уваги під час аналізу тексту?

Той напрямок графології, яким займаюсь я, до дослідження почерку підходить комплексно. Тобто, не можна судити про людину лише за окремими ознаками, що відобразились у літерах. Оцінка проводиться виходячи з комплексу ознак, які є суттєвими та стійкими. Спершу вони розбирають його мікро та макроструктуру. Макро — це погляд “ззовні”, загальне враження. А мікро — погляд “з середини”, детальне вивчення окремих дрібних ознак. Якщо співвідношення мікро та макро збалансоване, то почерк є нормативним, і до стану автора не виникає питань.

Як відбувається цей повноцінний аналіз?

Визначаються домінанти у почерку, досліджується “напруження – розслаблення” при письмі. Потім визначаємо швидкість почерку, та наскільки він стабільний (мінливість почерку). Досліджуються зони літер (верхня, середня, нижня) та багато інших критеріїв. Звертаємо також увагу на те, наскільки читабельний текст. Якщо текст написаний швидко, літери спрощені і він не читабельний, це може говорити про високий інтелект, а якщо повільно і не читабельно — це може говорити про низький рівень інтелекту, або наявні психологічні проблеми. Але наголошую — висновок формується лише на комплексі виявлених ознак.

Що ви можете дізнатися про людину по її почерку?

Можна сказати чи вперта людина, наскільки вона ерудована, чи швидке в неї мислення, навіть рівень IQ. Є цікава закономірність, що в людей з високим інтелектом зазвичай висока швидкість письма і багато павутиноподібних з’єднань. В окремих випадках також можна визначити схильність до сексуальних збочень.

Випускники львівського університету ім. І. Франка створили в США революційні ліки від раку

А те як пишуть лікарі в поліклініках? Про що це говорить?

Тут буває по-різному. Одні лікарі пишуть нерозбірливо і швидко, бо вони якісно діагностують і швидко думають, але бувають й інші. Одного разу в мене був випадок: підходжу до лікаря і питаю: “Що ви тут написали?”, бо в поліклініці не можуть розібратися. Він каже — “В тебе щось боліло?” Я йому відповідаю, що ні, і я тільки проходив обстеження. Тоді лікар відповів — “Ну значить в тебе все добре”. Тобто, він і сам не зміг прочитати що написав.

Що почерк показати не може?

Графологи за почерком не визначають стать, вік і професію. Ми лише можемо сказати, по якому типу виконано рукопис — чоловічому чи жіночому. Також можемо визначити наскільки є зрілою чи не зрілою людина. Не вказуємо професію, а лише можна визначити гуманітарний склад розуму чи технічний. Але, бібліотекарів, які навчалися в часи СРСР, легко визначити, бо їх змушували писати специфічним шрифтом.

Графолог може розповісти про людину з тексту написаного не рідною мовою?

Так, звісно. Я можу працювати з будь-якими текстами написаними латиницею чи кирилицею. Ми на зміст дивимося в останню чергу, нам важлива форма.

Робоче місце графолога

А про що говорить коли людина в одному тексті використовує і друковані, і прописні літери?

Зазвичай, це дуже раціональні люди. Вони добре вміють адаптовуватися до зовнішніх факторів, все розраховують і приймають кращі рішення для кожної конкретної ситуації. Але, потрібно звертати увагу де саме вони використовують такі варіації, на початку речення, чи в його кінці.

Поліграф може розповісти чи вірить людина в свої слова. Графолог може сказати чи вірить людина в зміст свого тексту?

Так. Якщо людина пише щось проти своєї волі, то в почерку проявляються ознаки незвичного виконання: падає швидкість, збільшується нажим, а подекуди навіть губляться букви, або цілі слова в тексті. А також, з’являються дрижання і тупі закінчення в буквах. Для остаточного висновку мають бути надані зразки виконані в інших, звичних, умовах інакше висновок буде неправильний.

Як швидко можна проаналізувати почерк однієї людини?

Зазвичай, для поверхневого аналізу вистачає 15-20 хвилин, а детального — декілька годин. Під час ретельного дослідження ми використовуємо спеціальні графологічні таблиці. За ними визначається значення усіх виявлених у тексті ознак. За роки практики комусь вдається запам’ятати всі ці таблиці, але для цього потрібно дуже багато практики.

80 млн євро інвестицій: в Україні відкриє завод світовий лідер з виробництва спортивного спорядження

Скільки зараз в Україні коштують послуги хорошого графолога?

В Україні багато людей, які називають себе графологами. Але, у нас немає такої спеціальності і підготовка графологів в Україні не проводиться. Я особисто знаю всього три графолога, які займаються цим професійно і мають відповідну освіту. Щодо вартості послуг, то ціни різні. В залежності від кваліфікації графолога і складності завдань, ціни можуть починатися від 100 доларів. А до прикладу в Ізраїлі, повна діагностика людини розпочинається з 350 доларів.

Правда, що при прийомі на роботу компанії часто запрошують графологів, для того щоб ті розповіли більше кандидатів?

Запрошують, але не так часто, як хотілось би. Директори підприємств інколи питають порад у графологів при прийомі на роботу нових людей. Зазвичай, наші висновки збігаються з баченням власників (роботодавців) та професійних психологів, з якими кандидати проходять співбесіду. По почерку також можна визначити кар’єриста, який може підставити свого керівника щоб зайняти його місце.

Тренінг з графології

Були у Вашій практиці випадки, коли почерк розповідав хто насправді скоїв злочин?

Такими питаннями в Україні займається “Судове почеркознавство”, а закордоном зустрічається термін “судова графологія”. Я досить часто робив експертизи де встановлював хто конкретно написав, лист з погрозами чи хто підписав документ. Інколи доводилося встановлювати виконавця анонімного рукопису. Здебільшого це банківські справи, де люди підробляли чиїсь підписи. За час роботи в правоохоронних органах у мене таких справ назбиралося вже з десяток, а може й більше, не рахував.

Те що люди починають більше друкувати, якось впливає на процес аналізу?

Це не заважає. В школах і в закладах вищої освіти діти здебільшого пишуть від руки. Коли в юному віці вже сформовані навички письма, вони не забуваються. До того ж, згадуємо, що письмо — акт підсвідомий. Тому, це не залежить від бажання людини. Якщо навички письма колись були сформовані, вони швидко відновлюються і ми зможемо провести аналіз такого рукопису.

У відсотковому значенні, наскільки ваші висновки виявляються правдивими?

Якщо маємо значний за обсягом текст, точність нижче 80% не опускається. Може бути й більше, але не менше.

Petcube: як стартап українських студентів завойовує світ

В яких сферах зараз використовують графологію?

Найчастіше в HR-менеджменті та психології. Часто приватні практикуючі психологи звертаються за допомогою. Просять продіагностувати текст пацієнта і розповісти те, що він сам про себе не розкаже.

Також це правоохоронна сфера — до нас інколи звертаються з проханням скласти психологічний профіль злочинця рукопис якого є у розпорядженні слідства. Але, цим питанням частіше займаються інші фахівці.

Бізнес — для підбору персоналу. Інколи при підборі няні. Можемо сказати чи є у няні здібності до навчання інших. Тобто, буде вона просто доглядати і годувати дитину, чи зможе її також навчити чомусь корисному. Перевіряємо благонадійність людей, наприклад охоронців і тд.

Що ви можете сказати про свій почерк?

Дуже важко аналізувати самого себе. Тут є фактор упередженості. Але, якщо опиратися тільки на почерк, то мої колеги графологи сходилися в думці, що я прихований перфекціоніст. Однак, в житті я вважаю себе достатньо лінивим. Але, вони вони сказали, що це не лінь, а більше — раціональний підхід до роботи. Також, вони розповіли, що я часто змінюю хобі. І це теж правда.

А тепер короткий тест. Що ви можете розказати про автора цього підпису? (*графолог мав тільки підпис, без фотографії людини)

Так, тут ми бачимо багато арок, рівномірний нажим і багато плавних ліній. Арки говорять про те, що людина не різка і готова опікуватися іншими, виважена, має раціональний підхід. Інтелектуал. Мікропетлі говорять про те, що людина не проявляє агресію назовні, а тримає її в собі. Підпис розташовується на одному рівні, що говорить про прагматизм. Водночас тут немає завищеної самооцінки і видно, що людина дуже співчутлива. Тобто їй можна поплакатися і вона все вислухає.

Марк Цукерберг — засновник “Фейсбук”.

Наступний?

Тут вже трохи інший характер. Більша швидкість письма, видно емоційність людини. Мікропетлі мають гострі елементи, які направленні вверх. Можна сказати, що людина вже знайшла себе, знає чого хоче від життя і ставить конкретні цілі. Тут видно, що вона здатна до навчання і планування, але результат їй потрібен у найближчій перспективі.

Стів Джобс — засновник компанії “Apple”.

І останній…

Цей підпис достатньо комічний. Вертикальні штрихи говорять про різкість людини, впертість, напористість в діях. Має діловий підхід, прагне до чіткого та однозначного вирішення проблем. Не любить пустих балачок, її цікавить тільки конкретика. Може бути достатньо груба з іншими. Не нею керують, а вона керує. Має здібності до розвитку і дуже вперта. Завжди всі розпочаті справи доводить до кінця. Ніколи не зупиняється на півшляху. Про це говорять грубі закінчення на штрихах. Такі підписи характерні для людей дії, а також для людей які люблять грати і показувати себе публіці.

Дональд Трамп — президент США.

Читайте також: Стало відомо куди можуть направити гроші з квитків на дебати Порошенка і Зеленського
Рік з пінгвінами: стало відомо, що відбудеться зі станцією “Академік Вернадський” в Антарктиді
Кейсі Нейстат: правила, які зробили з нього відеоблогера №1 у світі

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Юрій Величко – журналіст “Інвестор-ЮА”