Життя, гроші, жінки: інтерв’ю з рівнянкою, яка одружилася в Єгипті

Нещодавно ми мали можливість поспілкуватися з молодою українкою, яка в 20 років переїхала до Єгипту. Зараз вона викладає у приватній школі Каїра та працює в ІТ сфері. Детальніше читайте на “Інвесторі”.

Приблизно рік тому 20-річна Каріна Вознюк кардинально змінила своє життя. Молодий інженер-програміст з Рівного переїхала жити в Єгипет.

Розкажи, будь ласка, як тобі прийшла в голову думка переїхати жити в іншу країну?

Я познайомилася з хлопцем і, оскільки саме тоді закінчувала університет, вирішила відвідати країну, в якій ніколи не була. Спершу я поїхала туди на місяць і так вийшло що залишилася. Там мені запропонували роботу в ІТ компанії з хорошою зарплатою. Я пишу програми на “Python” і займаюся web-розробкою.

ВСЕ ПРОСТО: про заборону порно, перейменування Македонії і яйце-рекордсмена

Розкажеш чим займалася в Україні?

В Україні я навчалася і працювала в компанії “KID-IT” та програмістом на фірмі “Агро-Центр” у Рівному.

А де зараз живеш?

Я живу поблизу Каїра. Містечко називається Рехаб. Воно повністю закритого типу. Тільки люди, які тут живуть можуть потрапити всередину. В них є спеціальна картка, за якою охорона пропускає. На території містечка є і дитячий садочок, і школи. Що цікаво, школи французькі і німецькі за мовою викладання. В кожному навчальному закладі діти вивчають коран, якщо батьки мусульмани. Якщо ні, в дитини будуть інші уроки.

*Єгипет це дуже повільна країна

Чому в один момент вирішила змінити країну?

Це мабуть був поклик серця. Майбутнього чоловіка знали мої батьки, згодом познайомилися і ми. Тоді я зрозуміла, що це поклик серця і не вагаючись переїхала.

Прогульники: десятки депутатів взагалі не з’являються на робочому місці (статистика)

Чим займається чоловік?

Він інженер. Проектує електромережі, пожежні і охоронні системи будівель. Я ж маю одразу три роботи. Викладаю в школі англійську, математику і ще декілька предметів. Все навчання відбувається англійською. Арабською нам з дітьми спілкуватися заборонено. Також, я даю приватні уроки. Ну і звісно продовжую писати сайти і програмувати.

Були якісь труднощі в Єгипті?

Найважче мені було знаходитися в середовищі де всі спілкуються арабською. Чоловік мені перекладає на англійську, але все ж не завжди це можливо.

Що в Єгипті круто?

Там дуже гарно. Ми живемо в районі, де немає шуму, дуже мало машин, все охороняється. Але, звісно, що таке життя дороге і воно доступне далеко не для всіх. До того ж, в місці де я живу дуже добре ставляться до іноземців. Жодної дискримінації немає. Люди там здебільшого мусульмани, але дуже проєвропейські. Вони ніколи не нав’язують свою віру і завжди поважають чужий вибір. Християни і мусульмани живуть в мирі і поважають один одного. Навіть свята відзначаються однаково що християнські, що мусульманські.

*Єгипет в якому я живу, і Єгипет який бачать туристи, це два різних світи. В моєму значно краще.

Що тобі найбільше подобається в Єгипті?

Ціни тут дуже прийнятні. Кілограм тунця коштує менше двох доларів. За корзину фруктів і овочів, яких нам вистачає на тиждень, рідко коли доводиться віддати більше 15 доларів. М’ясо недороге, а риба взагалі дешева. Щоправда, В 2011 році тут відбулася сильна девальвація, тому, якщо раніше єгиптянин заробляв суму еквівалентну 2 тис доларів, то зараз це перетворилося 600-700 доларів. Звісно, це вплинуло на благополуччя рядових громадян.

В Україні майже 5 тисяч мільйонерів: наймолодшому 7 років (статистика)

Що в Єгипті не подобається?

Там значно менше свободи слова. Армія і Президент дуже жорстко контролюють всі процеси в державі. Постійні блокпости і перевірки документів та майна — звична справа. Тільки офіційно близько 70% території країни належить армії. Це вносить значний дискомфорт у життя звичайних людей.

*В Єгипті немає безлімітного інтернету. Це те, чого мені дуже бракує. В Україні з інтернетом все значно краще.

А як в Єгипті справи з захистом прав жінок?

Не можу сказати за всіх, але в своїй сім’ї — я почуваю себе королевою. Повага до жінки в нас на дуже високому рівні. Навіть в квартиру гість зайти не може, якщо я особисто не дам згоду. Ну і звісно, що я можу вільно пересуватися по країні, працювати де захочу, одягати що захочу.

Дорого жити в Єгипті?

Дешевше ніж в Україні. Там немає такої скаженої комуналки, а зарплати здебільшого не нижчі ніж у нас. До прикладу, сім’я з п’яти людей, особливо собі ні в чому не відмовляючи, буде витрачати в тиждень близько 30 доларів на їжу. Ну і звісно через клімат не доводиться платити за опалення. Також, тут всі основні продукти, як то картопля, огірки, помідори є цілий рік за дуже помірними цінами.

Скільки потрібно молодій сім’ї щоб прожити місяць?

Тут багато залежить від району де ти живеш. В різних районах — різні ціни. Але починаючи з 300 доларів вже можна прожити. Звичайно, чим більше — тим краще. Все залежить від того в якому домі хочеш жити, на якому авто їздити, де відпочивати і так далі.

Чемпіон України з ралі зробив сауну на балконі «панельки» (фото)

За чим сумуєш в Україні?

За хлібом. В Україні він значно кращий. Шоколад в нас теж ліпше. Клімат, до речі, український також дуже подобається. Так, там завжди тепло, але це швидко набридає.

Не з’являлося думки повернутися в Україну і почати тут свій бізнес?

Ми з чоловіком думаємо про переїзд і, звісно, розглядаємо Україну як варіант. Але проблема України в тому, що до нас дуже важко отримати візу. Навіть туристичну. Інколи в США чи Велику Британію візу отримати легше, ніж в Україну. Не знаю чому так. Але, якщо все ж переїдемо, будемо одразу думати про власну справу. В Україні вигідно займатися імпортом та експортом. Можливо розглядатимемо ці варіанти.

Сумуєш за Україною?

В Єгипті вже є друзі і сім’я. Але країна мені все ще чужа. І батьки мої в Україні,  тому сумую.

Читайте також: Що чекає на світ у 2019 році?

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *