Чехія спрощує своє законодавство, щоб залучити більше працівників з України

Чехія є ще однією з східноєвропейських країн котра переживає нестачу в працівниках. Саме тому парламент Чехії схвалив у першому читанні важливі зміни в Закон про перебування іноземців. Однією з його пропозицій це те, щоб дозвіл на роботу оброблялася лише на території Чехії. Таким чином хочуть залучити більше працівників і усунути посередників, повідомляє “Інвестор”.

Чехія вбачає в працівниках з України величезну економічну вигоду для себе, однак тамтешні чиновники вважають, що перешкодою між працівниками та чеськими компаніями є посередники. За словами колишнього міністра внутрішніх справ  Мілана Хованеца ці посередники досить часто є пов’язані з криміналітетом. Саме тому на його думку:

Виробництво крафтового пива — новий перспективний бізнес (фото)

Прощання з доларом: Росія планує проводити розрахунки в національних валютах

“Робочі дозволи будуть оброблятися лише в Чеській Республіці, куди трудові мігранти прибудуть як звичайні туристи. Це дозволить чеським компаніям залучати більше співробітників з України, в обхід міжнародної мафії”.

Крім того в новому законопроекті прописані норми згідно з якими усі трудові мігранти мають проходити обов’язкові інтеграційні курси.  Завдяки яким планується адаптувати до життя в країні. Відповідно іноземці мають вивчити  права і обов’язки, місцеві традиціЇ, звичаї, європейські цінності. Завдяки там курсам планують підготувати мігрантів до конкурентного пошуку роботи та зробити лояльними до країни.

Операція «скоротити субсидії»: урядовці вигадують нові способи, щоб урізати виплати

Трудова міграція по-словацьки: в Словаччині закриваються ресторани через відсутність працівникі

Курси будуть проходити в Центрах підтримки інтеграції іноземців у всіх областях Чехії. До 2020 року держава готова виділити на ці центри і курси 142 млн крон (понад 5,5 млн євро). Крім того в законопроекті прописано покарання за ухилення від проходу інтеграційних курсів. Порушників очікує штраф розміром у десять тисяч крон (майже 800 євро). Однак ця норма стосується іноземців з країн не членів ЄС.

Українські мобільні оператори «вигадали» 13 місяць в році: справу розглядає Антимонопольний комітет

Окрім цих заходів чеський уряд планує ввести квоти для економічних мігрантів, щоб знизити навантаження на консульства. Ці квоти стосуватимуться у першу чергу трудових мігрантів, але можливо також і іноземних підприємців.

Такими діями чеські парламентарі планують привабити працівників в країну, яка відчуває брак фахівців на ринку праці. І одними з таких працівників яких очікують в Чехії мають стати українці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *